Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 27, 2015 in Comunicate, Cultural, International, Politic, Social | 0 comments

Niciun efort nu este prea mare pentru a asigura un mediu echitabil şi şanse egale în societate pentru femei şi bărbaţi

photo_A photo_C

photo_B

Ana Birchall: Niciun efort nu este prea mare pentru a asigura un mediu echitabil şi şanse egale în societate pentru femei şi bărbaţi

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a participat, luni, 26 octombrie, la Conferinţa internaţională a femeilor din funcţii de conducere cu tema „Promovarea egalităţii de gen prin consolidare economică: implementând Agenda pentru Dezvoltare post 2015”, în cadrul căreia a avut o intervenţie şi a moderat sesiunea a doua – „Dezbatere asupra emancipării economice a femeilor şi controlului acestora asupra bunurilor economice şi resurselor naturale”. Conferinţa are loc la Haifa, în Israel, în perioada 25-30 octombrie a.c. şi este organizată de către Ministerul Afacerilor Externe din Israel, prin Agenţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, Centrul Internaţional de Formare „Golda Meir Mount Carmel” (MCTC) din Haifa, în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) şi cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Emanciparea Femeii (UN Women).

În cadrul intervenţiei, Ana Birchall a făcut o trecere în revistă a discriminărilor pe care femeile sunt obligate să le îndure în multe zone ale planetei. „În România, Constituţia şi legislaţia, în special în ceea ce priveşte dreptul la proprietate şi accesul la credite pentru înfiinţarea sau dezvoltarea unei afaceri, spre exemplu, prevăd aceleaşi drepturi şi obligaţii pentru femei şi bărbaţi, excluzând orice discriminare. Din punct de vedere legal, România constituie un exemplu pozitiv. Dar legislaţia nu este suficientă dacă nu este susţinută şi de schimbarea mentalităţilor, care să ajute şi să încurajeze femeile să participe activ la viaţa politică, la înfiinţarea sau managementul unei afaceri. Din acest punct de vedere, şi în România mai este treabă de făcut. Spre exemplu, mai puţin de 15% prezenţă a femeilor în Parlament nu reprezintă un procentaj cu care să ne lăudăm! Mai mult, sărăcia afectează în mod special femeile – mamele singure, femeile cu dizabilităţi, femeile tinere, femeile vârstnice, femeile emigrante precum şi femeile care aparţin diverselor etnii, iar cercetările de la nivel european ne-au arătat că femeile au fost principalele victime ale crizei economico-financiare. De aceea, Strategia Europa 2020 propune ca obiective fundamentale reducerea sărăciei şi atingerea unui grad de ocupare al forţei de muncă de 75% în cadrul populaţiei active. De asemenea, în contextul crizei imigranţilor, mi-am exprimat de mai multe ori îngrijorarea faţă de situaţia în care se află foarte multe persoane, femei şi copii care au fugit din calea conflictelor în ţările lor natale, reînnoind apelul pentru implicarea organizaţiilor internaţionale precum ONU sau UN Women în gestionarea şi soluţionarea situaţiei critice cu care multe femei se confruntă în aceste zile”, a arătat Ana Birchall.

Ana Birchall a susţinut că Legea egalităţii de şanse precum şi ratificarea Convenţiei de la Istanbul de către România sunt paşi importanţi care arată că ţara noastră constituie un exemplu pozitiv şi pentru alte state în combaterea discriminării femeilor. “Niciun efort nu este prea mare pentru a asigura un mediu echitabil şi şanse egale în societate pentru femei şi bărbaţi. Acesta este şi principalul motiv pentru care am ales, ajutată fiind de experienţa şi expertiza ONG-urilor din domeniu, să iniţiez o propunere legislativă care a devenit legea egalităţii de şanse şi care reprezintă încă o cărămidă la edificiul democratic al combaterii acestui flagel al discriminării de orice fel şi al unui nou tip de agresiune cum este de exemplu violenţa economică. Femeile din România au nevoie, fără îndoială, de reglementările acestei legi pentru a se bucura de aceleaşi şanse de promovare ca bărbaţii şi pentru a beneficia de principiul european al plăţii egale pentru muncă de valoare egală. În privinţa accesului femeilor în funcţiile de decizie, în politică, în administraţie sau în domeniul privat, trebuie să fim conştienţi că aceasta nu reprezintă o problemă care ţine doar de egalitatea de şanse, ci şi o provocare globală care necesită eforturi şi soluţii internaţionale”, a menţionat deputatul social-democrat.

„În calitate de parlamentar de referinţă al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenţei împotriva femeilor, unul dintre principalele mele obiective a fost semnarea şi ratificarea de către România a Convenţiei de la Istanbul. Mă bucur că astăzi, la un an şi jumătate de la intrarea în vigoare a  Convenţiei, România se află alături de statele semnatare şi că toate eforturile instituţionale şi personale au dat rezultate. Semnarea Convenţiei de către România a transmis un semnal politic pozitiv, prin angajamentul ferm al ţării noastre de a respecta şi promova în plan intern şi global o serie de măsuri ferme prin care să se asigure prevenţia şi combaterea adecvată a fenomenului violenţei, atât a celei îndreptate împotriva femeilor, cât şi a celei domestice. De asemenea, Guvernul României a aprobat proiectul de lege privind Convenţia de la Istanbul şi sper că aceasta să intre cât mai curând pe ordinea de zi a Parlamentului pentru a fi ratificată”, a declarat deputatul PSD Ana Birchall.

Totodată, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a subliniat că progresele în privinţa combaterii discriminării la care sunt supuse femeile trebuie să fie continuate. “Femeile trebuie considerate la locul de muncă, în politică şi în societate, în general, ca parteneri egali cu drepturi depline şi cu aceleaşi oportunităţi de a fi promovate în poziţii sau funcţii ca şi bărbaţii. Doar înţelegând în profunzime principiul egalităţii de şanse, şi nu doar superficial sau din frica faţă de coerciţia legii, avem o şansă în a transpune în realitate un concept generos care asigură baza unei democraţii autentice”, a subliniat Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.