Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 23, 2016 in Comunicate, Economic, International, Politic | 0 comments

La nivelul UE este necesară o viziune pe termen lung în domeniul drepturilor de autor, cu accent atât pe extinderea accesului la conţinut în UE, cât și pe crearea unei pieţe mai echitabile

official

Ana Birchall: La nivelul Uniunii Europene este necesară o viziune pe termen lung în domeniul drepturilor de autor, cu accent atât pe extinderea accesului la conţinut în UE, cât și pe crearea unei pieţe mai echitabile

COMUNICAT DE PRESĂ

În şedinţa de miercuri, 23 martie a.c., Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a examinat şi adoptat trei proiecte de opinie ale Comisiei Europene (CE): Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor: Către un cadru modern, mai european, privind drepturile de autor – COM(2015) 626, Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – „Către finalizarea Uniunii bancare” – COM(2015) 587 și propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 806/2014 în scopul instituirii unui sistem european de asigurare a depozitelor – COM(2015) 586.

În ceea ce privește proiectul de opinie privind drepturile de autor, președintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat că prevederi precum adaptarea drepturilor de autor, dezvoltarea unei oferte ample şi legale de conţinut, garantarea protecţiei drepturilor de autor şi remunerarea echitabilă a autorilor sunt în acord cu cerințele actuale din Strategia privind piața unică digitală. Propunerea CE este oportună, fiindcă stabileşte o viziune pe termen lung pentru drepturile de autor în UE şi prezintă un plan de acţiune pe patru axe complementare – extinderea accesului la conţinut în UE, excepţiile de la normele privind drepturile de autor pentru o societate inovatoare şi favorabilă incluziunii, crearea unei pieţe mai echitabile și combaterea pirateriei. Comisia noastră sprijină propunerile CE, pentru că promovează reglementarea cuprinzătoare şi coerentă a pieţei digitale – o condiţie prealabilă esenţială pentru creşterea economică”, a declarat Ana Birchall.

Referitor la propunerea privind finalizarea Uniunii Bancare, Comisia pentru afaceri europene recomandă instituirea unui mecanism consolidat de consultare şi cooperare în cadrul căruia să fie reprezentate inclusiv statele membre din afara zonei euro. “Statele membre pot avea interese divergente în cazul entităţilor bancare cu activităţi în mai multe state, aşa cum am văzut şi în cursul crizei, ceea ce ar putea genera dificultăţi în funcţionarea Uniunii bancare. De aceea, instituirea unui mecanism de consultare şi cooperare este necesară pentru a putea avea un dialog structurat şi un set de reguli comune pentru gestionarea adecvată a tuturor riscurilor potenţiale”, a precizat Ana Birchall.

De asemenea, Comisia pentru afaceri europene subliniază faptul că schema europeană de garantare a depozitelor este opţională pentru România în momentul de faţă, aceasta adresându-se în primul rând statelor membre care sunt parte a zonei euro. “Comisia noastră şi-a exprimat rezerva în legătură cu faptul că pentru unele state europene care au scheme de garantare consolidate, cum este şi cazul României, propunerea de împărțire a riscurilor la nivelul schemei europene ar putea să nu fie la fel de avantajoasă şi ar putea conduce şi la anumite efecte nedorite. Din punctul nostru de vedere, considerăm că este necesară o evaluare a impactului în ceea ce privește percepția riscului, ca urmare a unei treceri la schema europeană”, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene Ana Birchall.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.