Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 4, 2016 in Comunicate, Economic, International, Politic | 2 comments

În ce priveşte criza migraţiei, problematica economică şi umanitară nu trebuie decuplată de tema securităţii graniţelor UE

photo (25)

Ana Birchall: În ce priveşte criza migraţiei, problematica economică şi umanitară nu trebuie decuplată de tema securităţii graniţelor Uniunii Europene

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene și membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a participat, în perioada 2-4 martie a.c., la un seminar regional dedicat parlamentarilor din România, Ucraina, Serbia, Bosnia şi Herţegovina. Pe agenda discuţiilor, organizată de către Fondul Monetar Internaţional (FMI) în parteneriat cu Joint Vienna Institute din Austria, s-au aflat teme precum efectele crizei refugiaţilor și implicațiile economice și politice ale acesteia pe continent, prezentarea problemelor economice din Europa Centrală, Europa de Est şi Europa de Sud-Est, rolul FMI în Europa, precum şi studii de caz privind relaţia FMI cu ţările din regiune.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a susţinut o intervenţie în cadrul sesiunii “Criza refugiaţilor din Europa – consecinţe economice şi aspecte referitoare la politicile publice”, în care a subliniat că fenomenul migraţiei prezintă implicaţii economice la nivel european. “În ceea ce privește consecinţele economice ale crizei actuale a migrației, vreau să subliniez faptul că zonele de conflict au avut întotdeauna efecte negative asupra economiei statelor implicate, precum și asupra rutelor comerciale regionale și internaționale, influențând astfel indirect întregul sistem economic internațional. Un exemplu elocvent în acest context este conflictul din Siria, care a generat un flux masiv de refugiaţi şi a determinat colapsul mai multor rute comerciale importante, blocarea ocazională a altora, precum și dispariția investitorilor din regiune”, a precizat Ana Birchall.

Totodată, Ana Birchall a arătat că “România a răspuns favorabil diferitelor apeluri de sprijin din partea comunității internaționale, în scopul atenuării presiunii umanitare, atât prin participarea la eforturile umanitare ale comunității internaționale, cât și prin ajutorul umanitar bilateral, aşa cum este cazul sprijinului oferit de ţara noastră Iordaniei și Serbiei”.

Ana Birchall a menţionat că problematica economică şi umanitară nu trebuie decuplată de tema securităţii graniţelor UE. “În continuare, cred că este necesară o distincție clară între refugiații care fug din calea conflictelor și migranții economici, care profită de situația actuală pentru a veni în Europa. Cred că prin consolidarea securității frontierei externe a UE vom fi capabili să efectuăm o selecție mai bună și mai aprofundată a migranților și a solicitanților de azil, astfel încât să fie prevenită intrarea pe teritoriul Uniunii Europene a unor potenţiali teroriști sau a unor persoane cu istoric negativ. Creșterea numărului atacurilor teroriste de-a lungul anului 2015 și la începutul anului 2016 demonstrează că terorismul reprezintă în continuare una dintre principalele amenințări pentru cetățenii din întreaga comunitate internaţională”, a punctat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

De asemenea, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a subliniat că reemergenţa fenomenului terorist reclamă un răspuns coeziv şi coordonat la nivelul Uniunii Europene. “România sprijină pe deplin eforturile depuse de partenerii internaționali și regionali în ceea ce privește lupta împotriva terorismului și a radicalizării. Trebuie să soluţionăm nu numai consecințele, ci în mod special cauzele profunde ale terorismului, precum şi cele ale actualei crize a migraţiei. Doar acționând împreună și printr-o cooperare solidă, inclusiv cu statele terţe, putem identifica mijloacele de diminuare a presiunii migraţioniste şi a riscurilor teroriste, sporind astfel securitatea cetățenilor noștri”, a declarat Ana Birchall.

2 Comments

  1. Cauzele profunde ale terorismului? Cel putin una din ele e amestecul Marilor Puteri, iar cazul Siriei e unul elocvent. In acest caz e vorba de Rusia si SUA. De asemenea cazul Irakului e unul elocvent deoarece dupa invazia americana ce l-a indepartat de la Putere pe Saddam Hussein, a urmat o perioada de acuta instabilitate ce se mentine pana azi, lucru ce a condus la aparitia ISIS, mai cumplita decat Al-Qaeda. Nici Al-Qaeda n-a disparut ci e parca mai puternica.

    O alta cauza ar fi fundamentalismul islamic ce se opune modernizarii si dorintei de modernizare a unei anumite parti a populatiei islamice. Iar o organizatie precum Al-Qaeda e una religioasa pentru ca face referire la Islam si la perceptele sale in sensul ca se bazeaza pe acestea si actioneaza in exlusivitate conform acestora, dorind sa apere in felul asta Islamul. Evident, acest conflict intre cei care doresc totusi modernizarea si cei care nu o doresc provoaca tensiuni.

    O alta cauza ar fi conflictul, vechiul conflict, din interiorul Islamului intre principalele ramuri ale acestuia, deci dintre suniti si siiti. Dar acest conflict priveste mai mult Islamul.

    O alta cauza ar fi prezenta lor in numar foarte mare in Europa, de exemplu in Franta.

    Sunt mai multe cauze…

  2. Ganditi-va ca Al-Qaeda (si Osama Bin Laden, desigur) provine din talibanii care au luptat, ajutati de SUA, impotriva Uniunii Sovietice cand aceasta a invadat, in anii ’80, Afganistanul…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.