Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 30, 2012 in Featured, Politic | 1 comment

FMI atrage din nou atentia asupra creditelor neperformante

Ultimul raport de evaluare a acordului stand-by incheiat de FMI cu Romania atrage atentia, printre altele, asupra cresterii ponderii creditelor neperformante. Astfel, daca in 2009, acestea reprezentau 7,9 procente din totalul creditelor, la sfarsitul lui 2011 cifra aproape s-a dublat, ajungand la peste 14%. 

Cum s-a ajuns aici? Acelasi raport al FMI arata cu degetul spre recesiunea abrupta, dar si spre politicile BNR.  Astfel, FMI observa ca a propus Romaniei, inca din timpul acordului stand-by precedent, infiinţarea unei asa-numite „bad bank”, entitate care sa administreze active neperformante acumulate in sistemul bancar, dar ca BNR a preferat sa incurajeze de la banca la banca implementarea de programe de restructurare a creditelor nerecuperate si s-a bazat mai departe pe solicitarea unor rate de provizionare ridicate si pe supravegherea regulata a bancilor.

Atentie insa, criticile FMI sunt indreptate spre masuri menite sa trateze consecintele si nu spre cauze!

Lasand la o parte discutia despre cat de inspirata a fost sau nu a fost decizia BNR de a miza pe un alt pachet de masuri decat cel propus de FMI pentru a manageria efectele fenomenului asupra sistemului bancar, cresterea ponderii creditelor neperformante este un semnal care trebuie privit cu ingrijorare. Fiindca, alaturi de alte date statistice, cum ar fi spre exemplu majorarea cu aproape 13 procente a numarului de falimente inregistrat in luna ianuarie a anului 2012 fata de prima luna a anului precedent, el demonstreaza ca lucrurile nu merg deloc bine in economie, ba dimpotriva.

1 Comment

  1. Nu, uite aici stirea zilei: circa 42 noaiilme euro pe balast care costa la pretul pietei de 4 ori mai putin. Pusa la cale de cei trei regi ai asfaltului din Romania care nu construiesc drumuri ci doar gauri in buzunarele prostilor. Sa facem o socoteala aritmetica, fiindca de fapt economia e, in realitate, o disciplina mult mai simpla decat cuvintele pompoase si legile aproape de neanteles din Romania: de 4 ori mai mult inseamna ca in realitate, statul, adica bizonii care mai binevoiesc sa contribuie la comedia asta numita Romania, ar fi trebuit sa dea pe balast doar circa 10 noaiilme de euro. A dat 42 mil euro. Repet,42 mil euro. ADICA S-AU FURAT DINTR-UN FOC 30 MILIOANE EURO. Furaciunea a fost „de dreapta” fiind savarsita sub obladuirea berceanului. Parerea mea este ca Anca Boagiu a fost pusa la transporturi in locul berceanului fiindca la urechile securiciului de la Cotroceni au ajuns zvonuri ca berceanul impreuna cu cartelul asfalteanu cam pitesc niste banisori si nu prea mai vireaza si pe la locul de unde vine lumina si pe la persoane care emana lumina. Ca acuma stii cum e… si-n smecherie nu poti sa fii smecher chiar de unul singur. S-a dat asa, un pic pe goarna ca semnal pentru baieti sa vina cu darul inapoi. Si unde se duc drepturile de smecher, cand se duc? Aveti o singura varianta. Si asta e doar un coltisor mic, mic de covor. Practic pentru niste unii din tara asta unde nu sunt bani pentru cateva zeci de mi de femei ca sa-si creasca pruncii, 30 mil euro sunt bani de cafea si Lamborghini. Cam atat despre criza prin care trece Romania si din care nu va iesi dintr-un motiv foarte simplu. Romanii nu sunt inca un popor ci doar o gloata proasta cu umori maligne.

Trackbacks/Pingbacks

  1. In prag de alegeri. PDL « Motanul Incaltat - [...] arata, printre altele, ca: EPP Political Bureau 9 November 2006 (Photo credit: Wikipedia) “Liderul PDL [...]

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.