Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 25, 2012 in Politic | 33 comments

Este nevoie de o serioasa reforma a Curtii Constitutionale

atat sub aspectul responsabilitatilor cat si a modalitatii de numire a judecatorilor . Pentru comparatie cateva informatii despre Curtea din SUA aici

Voi ce parere aveti?

33 Comments

  1. Ana,
    cred ca Curtea SUA e mult mai puternica decit curtea constitutionala a R. De exemplu azi tocmai a anulat o parte din legea statului Arizona de verificare a imigrantilor ilegali (prerogativ federal nu statal) iar joi probabil va anula o parte sau toata legea sanatii emisa din greu de Obama. In general americanii respecta deciziile curtii supreme (chiar daca nu le convin) , judecatorii sint alesi pe viata si da – sint oarecum politici – republicanii numesc conservatori iar democratii mai liberali – sint numiti de presedinte si aprobati de parlamanet. La ora actuala curtea e usor conservativa (5 la 4) si nu se va schimba pina cind in judecator nu va muri sau va decide sa se retraga….nu cred ca e o mare diferenta comparat cu curtea romina exceptind ca dupa cum vad acuma prin legile trecute de USL incercati sa o minimizati , ocoliti sau neutralizati. Asta nu e posibil in SUA..

    • marian
      oare de ce nu poti tu sa scrii „incercati sa o reformati”?! Daca imi aduc bine aminte inclusiv tu ai criticat modul in care actioneaza CCR. Ce nu este ok cu ce am spus eu? Mi-ar fi placut ca macar de la cativa dintre voi sa obtin comentarii de substanta. Nu crezi ce a necesara reformarea din pctul de vedere al responabilitatii dar si al modului de nominalizare?!,…tocmai ca sa nu mai fie un apendix al unei puteri sau alteia ci sa isi vada de rolul ei de garant al Constitutiei si al legii!

      • In SUA a fost si este o dezbatere asupra programelor Medicare, Medicaid, imprumuturile de stat acordate studentilor, initiative luate de democrati si Obama. Republicanii privesc dintr-un alt punct de vedere politic aceste probleme si, din cate am inteles, nu sunt de acord.

        Insa la noi s-a produs urmatorul fenomen: Traian Basescu si PDL au dorit o reforma, ziceau ei, a Constitutiei. Spre exemplu, un Parlament unicameral, cu un numar mai mic de membrii decat in prezent (v. si referendumul ce s-a facut pe aceasta tema), o abordare regionala in ceea ce priveste organizarea adminisrativ – teritoriala a Romaniei, au dorit, din cate am inteles, ca prerogativele Presedintelui sa fie mai largi decat in prezent, etc.
        Dar s-ar fi putut intampla sa fie un Presedinte, sa zicem Icsulescu, care sa nu aiba pe agenda asa ceva. La ce ma gandesc? Oare asta sa fie problema Romaniei? Modificarea Constitutiei, reforma Curtii Constitutionale? Perfect nu va fi niciodata… Ne comparam cu SUA in aceste privinte, numai in aceste privinte. Dar economic ne comparam cu SUA, cu Germania, Franta, Olanda, si alte tari de acest gen: dezvoltate? Noi nu am reusit sa atingem un PIB de 5 cifre/cap de locuitor, nu am reusit sa avem in prezent un PIB de, spre exemplu, 10.000$/cap de locuitor. Si mai e mult pana acolo!! Eu cred ca asta ar trebui sa ne preocupe. Ne preocupa Curtea Constitutionala, dar dezvoltarea sectorului privat nu preocupa pe nimeni. Asta e perceptia mea: numai de Curtea Constitutionala aud, numai de lege si respectarea legii, dar nu aud de cum ar putea sa creasca economia, cum ar putea sa fie imbunatatit mediul de afaceri, cum s-ar putea face ca, spre exemplu, creditarea sa se acorde in conditii mult mai bune, mai prietenoase decat in prezent, cum se poate reduce cresterea creditelor neperformante si sa fie marite sansele ca micile afaceri sa prospere, cum sa facem ca sa reducem pierderile generate de companiile de stat neperformante. Nu aud de cum ar trebui sa dezvoltam sectorul cercetarii in Romania. Doar de aplicarea legii si Curtea Constitutionala aud! Unii vorbesc de Nastase si-l fac in toate felurile, dar pe vremea lui a fost o crestere economica viguroasa si sanatoasa. Acum vorbim cu totii de aplicarea legii si Constitutie, iar tara balteste in mizerie!! Suntem datori la FMI si nu s-a vazut acea mult asteptata dinamica a dezvoltarii, cu rate mari de crestere economica si nici increderea investitorilor in piata din Romania. Ramanem in continuare una din cele mai sarace tari din Uniunea Europeana!! De unde rezulta ca toate adaptarile institutionale si ideologice nu sunt adecvate pentru a avea o rata de crestere economica mare si pe termen lung, pentru a avea o dezvoltare durabila! Nu aud prea des vorbindu-se despre cum s-ar putea stimula in Romania performanta. Si oamenii pleaca cu duiumul peste hotare sa lucreze in alta parte. Noi de Curtea Constitutionala ne ocupam! Nu se vorbeste si oamenii nu au habar despre ce inseamna, spre exemplu, un management performant, nu se vorbeste despre extinderea afacerii si expansionismul economic, nimic despre marketing. Am inteles, noi vrem sa fim saraci dar cinstiti! Ca si cum saracia ar presupune in mod necesar cinstea. Mie mi se pare ca noi, la modul poate inconstient, perpetuam societatea socialista multilateral dezvoltata si inaintarea Romaniei spre comunism! Nu am auzit, ca sa dau un nou exemplu, de o dezbatere publica si la nivelul intregii clase politice referitoare la dezvoltarea Bursei.
        http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_stock_exchanges
        http://en.wikipedia.org/wiki/Bucharest_Stock_Exchange
        Stam „bine”, stam „foarte bine”!! Basescu spunea ca „Romania nu e o tara neputincioasa” dar „atat putem”. Eu voi merge mai departe si voi spune: Romania este o tara neputincioasa!!!. Poate ne vom trezi la realitate!! Din cauza asta nu suntem in Zona Euro, din cauza asta ne sutuiesc toti din Spatiul Schengen: pentru ca baltim in mizerie si nu se vad perspective de dezvoltare economica. Uitati-va la capitalizarea de piata a burselor din Moscova, nu mai vorbesc de Shanghai si Hong Kong! Si noi ne luam de rusi… Ne facem de ras! Asta e: suntem ridicoli si, ceea ce e si mai grav, nu ne dam seama!! 🙁

        • N-a fost nici o dezbatere. A fost trecuta o lege in Camera reprzentantilor si in Senat (cu o supermajoritate de 60 de voturi ca sa previna filibusterul si semnata de Obama). Practic fiecare american trebuie sa-si cumpere asigurare medicala 9daca nu are venit destul e ajutat) sau daca nu plateste taxe.

          Sansele sint mari ca Joi curtea Suprema sa invalideze portiuni ale legii pe motive de constitutionalitate. Ei sint arbitrul final in interpretarea constitutiei. Singurul lucru pe care il poate face clasa politica este sa incerce un amendament la constitutie – process lung si complicat (aprobare in fiecare stat etc).

          De acord cu Ana trebuie sa faceti schimbari lu Curtea Constitutionala – n-am realizat ca parlamentul numeste 6 judecatori si presedintele numai 3 plus ca sint numiti pe termen limitat – unde e independenta curtii de parlament?

          • @marian
            La raspunsul tau trebuie sa te citez:

            „La ora actuala curtea e usor conservativa (5 la 4) si nu se va schimba pina cind in judecator nu va muri sau va decide sa se retraga….nu cred ca e o mare diferenta comparat cu curtea romina”

            😀

        • Cred ca e si o intelegere giresta a ceea ce inseamna role-models, avem prostul obicei de a copia ce vedem la ceilalti in loc sa invatam si sa ne gasim propriul mod de a oferi exemple, de a coach-ui sau de a fi manageri. Pentru ca role-models avem, doar ca ii alegem mai putin inspirat.

  2. Well reformarea curtii constitutionale a treia ramura din politica romina (daca asta este) poate fi facuta numai prin referendum nu de catre parlament sau presedinte (celelalte ramuri).
    crede-ma si in SUA daca ar fi posibil multi ar dori sa nu mai aiba judecatori pe viata ( sa-i poata schimba cind vor ei) dar probabil ca daca se va incerca americanii isi vor aduce aminte de amendamentul 2 la constitutie („derptul de a purta arme si a se organiza in militii..”)
    Voi vreti s-o schimbati prin parlament – cind vine PDLul (sau alt partid la putere) ce se intimpla ? O schimba la loc?
    Nu inteleg cum poti sa sustii democratia afirmind ca o majoritate temporara parlamentara poate reface balanta de putere in stat.
    Cred ca asta ca si modificarea constitutiei necesita un referendum.
    Daca prin modificarea curtii constitutionale intelegi sa se faca via referendum atunci sintem de acord. Dupa cite citesc eu pare-se ca USLul vrea sa o faca numai prin parlament

  3. Ana,
    Un alt comentariu / intrebare.
    Presedintele ales prin vot direct de cetateni – are legimitate (stiu , stiu , e urit , sondajele de opinie publica etc. dar pina la urmatorele alegeri este presedinte)
    Parlamentarii – unii sint niste persoane alese si dedicate programului si crezului lor politic dar altii dupa cum bine spunea USLul pina de curind gen partidul artificial UNPR sau persoane gen Placinta nu au nici un fel de legtimitate populara – din interese de multe ori personale au tradat ceea ce au prezentat alegatorilor (sint PSD – peste noapte UNPR sau PDL peste noapte ULS).
    Majoritatea actuala e alcatuita din parlamentari legitimi (au fost alesi ca representanti PSD si asta sint acum) dar si dintr-o adunatura de oameni care si-au schimbat mintea fara avizul alegatorilor.
    Ponta era de presupus sa aiba un guvern interimar fixind probelmele economice pina la alegerile parlamentare cind cu o majoritate nou construita validata de alegatori va putea adresa probleme mai fundamentale.
    Pina una alta folosind majoritatea asta ad-hoc ia prerogative presidentiale , alee curtii constittionale etc.
    Imi pare rau sa spun dar asta incepe sa fie la fel de rau sau poate mai rau decit PDL_UNPR_UDMR + presedinte.
    daca nu se focuseaza pe mandatul lui initial (cred ca el ar vrea dar e impins de altii – nu e chiar atit de independent…) s-ar putea sa aveti o surpriza ciudata la alegerile parlamentare – alegatorii romini au dovedit ca sint foarte razbunatori daca sint dezamagiti..

  4. @Ana Birchall
    Am un comentariu aici. Sper sa nu fi ajuns in spam…

  5. Mai concret ce vreti sa schimbati? Sa numeasca alde Vanghelie si Sirbu judecatorii? Sa nu mai ia decizii care supara coalitiile de guvernare sau partidul de la guvernare?
    Curtea vegheaza la respectarea constitutiei, nu la interesele politice ale momentului.
    Ziceti:sa schimbam, acum ca va este prielnic momentul, dar eu va promit ca nu voteaza nimeni o noua constitutie in conditiile instabilitatii politice de acum si ar fi deosebit de riscant pentru orice partid sa propuna asa ceva.
    este nevoie de un control al justitiei asupra legislativului, deoarece politicienii cu cat au o majoritate mai mare cu atat uita sa mai verifice daca ceea ce fac este corect sau nu.

    • daca Ana vrea sa reduca controlul parlamentului asupra curtii constitutionale (numesc 6! din 9 pe termen limitat) ar fi o idee buna.
      Alesi pe viata sau pe termen lung (echivalent a 10 – 15 ani) propusi de presedinte aprobati de parlament / propusi de parlament aprobati de presedinte (numar nelimitat de refuzuri in ambele parti) ar aduce judecatori balansati de centru independenti de celelalte doua institutii…
      dar nu cred ca asta vrea USLul….hm! legile votate de parlament nu pot fi invalidate de curtea constitutionala?!??? atunci de ce o mai aveti? Jesus – vad….o gramada de voturi PDL in iarna daca USLul o tot tine asa.
      Plus ce inseamna un referendum in R? A fost unul pentru reducerea numarului de parlamentari – cui ii pasa?

      • Poporu’ a decis ca parlamentul trebuie sa fie unicameral si redus ca numar. Se pare ca USL ignora acest lucru. Ce drept are parlamentul sa ignore decizia populara?
        Votul a fost dat in 2009.
        Sa nu faca nimeni greseala de a se confunda cu poporul sau sa se opuna vointei populare.

        • trahanache
          te rog sa te informezi inainte sa emiti asemenea critici care nu sunt deloc corecte. Cine a fost la guvernare din 2009? O initiativa legislativa in acest sens depusa de Victor Ponta a zacut luni bune in sertarele presedintei Camerei Deputatilor. Accept critici dar am pretentia sa fii informat inainte sa tot critici

          • USL nu este compusa doar din Victor Ponta, stiti bine ca aceasta cerere este in asentimentul general al parlamentarilor.
            Implementarea acestei reforme necesita revizuirea constitutiei, ori PSD si PNL au refuzat continuu sa participe la discutii pe aceasta tema. Nu mai intelegeti gresit, nu cred ca macar un PDL-ist este de acord cu asta, insa acum USL este la putere, ei pot face, PDL e in opozitie, ce pot ei sa faca?
            Hai ca l-a luat politia si pe Gradisteanu, si pe adjunctul politiei, si urmeaza domnu Rus. La puscarie cu toata gloata de servitori ai oligarhiei, indiferent de culoarea politica, statutul social sau cunostinte sus puse.
            Procuratura e pe cale de a deveni cea mai respectata institutie din stat. Si asa ar si trebui sa fie.
            Regulile jocului NU se schimba in timpul jocului cum face USL. Asta e o josnicie si o lipsa crasa de etica.

  6. Bunica mea, asta apropo de bunici intelepte, imi zicea candva ca o cioara vopsita in culorile aratoase ale unui papagal, tot cioara e. O schimbare de convenienta, chiar imbracata in haina binevoitoarei reformei, tot o schimbare de convenienta e. Si aici vine problema contextului care dicteaza si ghideaza. Tot ceea ce s-a facut pana acum, departe de a fi in folosul cetateanului de rand, amaratul ala cu drept de vot, s-a facut numai si numai in folosul unora si in detrimentul altora si urmarind niste fantasme policitice neconstructive.

    What do you read, my lord?
    Words, words, words…

  7. Wow! Ce fel de oameni sinteti? Ce fel de tara e acum R? Tocmai am urmarit declaratiile lui Ponta – la naiba cu Curtea Constitutionala , cu statul de drept eu ma duc la EU.
    Zero respect pentru statul in drept!!
    Miine PSD o sa anuleze CC , desfinteze sentintele date de completele de judecata care l-au condamnat pe Nastase , dea afara procurorii care il urmaresc pe Voiculescu etc….
    Basescu e o piedica care opreste guvernul!?? Ce legi economice PENTRU populatia R care au fost blocate de Basescu – a blocat maririle de salarii , modificari ale legii muncii etc?
    Nu ca am vreo simpatie speciala pentru Basescu dar dupa cum aud la Antena 3 „CC , ca si parchetul doamnei Kovesi ca si ANI este un instrument a lui Basescu”…??! Wow!!
    Sincer sa fiu n-ar vrea sa traiesc intr-o tara Antonescu/Ponta asa cum probabil a fost complicat sa traiesti intr-o tara Iliescu/Nastase sau Basescu/Boc….
    O tara Basescu/Ponta sau Antonescu/Blaga ar fi acceptabila..

    • marian
      dar o decizie a Parlamentului de ce nu e respectata?

      • Doamna Birchall,

        iesirea de mai sus, tonul asta revansard, de femeie de la tara care isi propteste mainile in solduri va descalifica pe dvs. ca jurist. Recititi Constitutia, daca e nevoie, poate astfel intelegeti odata pentru totdeauna ca Parlamentul nu are competenta de a interpreta Constitutia.

        Ceea ce s-a intamplat azi este inceputul sfarsitului statului de drept in Romania (asa firav cum era el).

        Numai bine.

        • perplexul
          poti sa citesti cu atentie postul meu inainte de a insulta? Am pretentia ca poti sa comentezi, argumentat, fara insulte.

          • Va rog sa indicati insulta din comentariul meu, tinand seama de faptul ca o insulta este prin definitie un atac impotriva persoanei, nu a reactiei acesteia sau a modalitatii viciate de a argumenta.

            Am citit postarea (nu postul!) dvs. pana cand am memorat-o, dar nu mai era vorba despre reformarea CC aici. Marian v-a adresat in esenta o intrebare simpla: cum comentati faptul ca partidul din care faceti parte calca in picioare o institutie a statului roman.

            As mai adauga eu: ce garantie mai avem noi, ca simpli cetateni, dupa tot ce s-a intamplat astazi? Cum ati fi reactionat in fata unui atac similar impotriva garantului Constitutiei americane?

            In fine, o intrebare mai personala: aveti constiinta impacata?

          • perplexul
            constiinta mea este foarte impacata. A ta este? Cat despre celelalte aspecte pe care le ridici in ultimul comentariu mi se par rautati gratuite. Tu ai siguranta ca aceasta Curte avea competenta sa se pronunte pe aspectele de drept pe care s-a pronuntat.

          • Dupa parerea mea, tinand cont de ce spune Constitutia noastra, logic ar fi fost ca la Consiliul European sa mearga atat Basescu cat si Ponta, deci sa mearga impreuna.In felul acesta s-ar fi impacat, ca sa zic asa, prevederile art.80 cu cele ale art.102 din Constitutie. Pe de o parte „Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii” (art.80, al.1), iar pe de alta parte „Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament, asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice” (art. 102, al. 1). Deci logic mi se pare a fi ca trebuie sa mearga amandoi.
            Daca premierul, care conduce Guvernul si coordoneaza activitatea membrilor acestuia, lipseste de la un asa eveniment politic precum Consiliul European atunci cum ar mai putea Guvernul sa asigure realizarea politicii externe si interne a tarii…? Daca lipseste Presedintele, ar insemna ca statul roman nu e reprezentat acolo…
            Deci conform Constitutiei amandoi trebuie sa mearga.
            E doar o parere…

          • D-na Birchall are dreptate cand spune:

            „Tu ai siguranta ca aceasta Curte avea competenta sa se pronunte pe aspectele de drept pe care s-a pronuntat(?)” (semnul de intrebare este adaugat de mine)

            Din cate am inteles, cei de la Curtea Constitutionala au folosit sintagma „sef al statului”, institutie care nu exista in Constitutie.

  8. „”Voi ce parere aveti?””
    Sunt de acord ca avem nevoie de o serioasa reforma a CCR.
    Dar asta nu inseamna de fel ca ,pana atunci, sa nu respectati deciziile actuale ale CCR.
    Dar se pare ca USL are nesimtirea si disperarea sa nu respecte deciziile CCR.
    Aici s-a ajuns datorita subordonarii fruntasilor USL fata de criminalii Iliescu,Nastase,Voiculescu,etc.

    • tibi dar o decizie a Parlamentului de ce nu e respectata?

  9. Constiinta mea este foarte impacata, multumesc frumos, mai ales ca imi rup din timpul meu personal ca sa discut cu un politician, cerand nimic mai mult decat niste explicatii pertinente si argumentate. Ca politician, ar trebui sa ma felicitati pentru spirit civic, nu sa ma acuzati de „rautate”.

    Asadar, asteptam argumentatia dvs. – de ce nu avea CC competenta de a se pronunta?

  10. Citez din Constitutie:
    “”ARTICOLUL 67
    Camera Deputaţilor şi Senatul adoptă legi, hotărâri şi moţiuni, în prezenţa majorităţii membrilor.””

    Adica decizia sau declaratia Parlamentului este o inventie si un zero barat.Parlamentul nu ia decizii si nu face declaratii.

    Alt citat din Constitutie:
    “”(4) Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.””

    Aveti o “decizie CCR” obligatorie pe care USL are neobrazarea si disperarea sa nu o respecte.Rusine.

    • tibi,
      serios – discutia nu a fost si nu este nici un moment despre reprezentarea R la EU – nici macar Ponta nu e un politician atit de copilaros si comportarea lui initiala fata de comportarea lui finala e evidenta. In privinta asta (CC etc ) o sa auda un „handfull” de la ceilalti lideri in spatele usilor inchise.
      Miza e alta si trebuie sa recunosc ca se joaca cu o duritate politica rar intilnita. Scura analiza naiva politica:
      -Vintu in puscarie , Nastase in puscarie , Voiculescu da demisia din senat si simultan isi muta dosarul la alta curte (i-au zis advocatii „e groasa coane”), Ponta da ordin ministrilor sa caute cu disperare toate actele de coruptie facute de fostii ministri PDL (are nevoie de instrumente de tirguiala) , se ia la viteza controlul tuturor mijloacelor de comunicare etc. Pe lista cazurilo vin in continuare nume mari (Mitrea etc)
      Practic Basescu trebuie scos ca sa poata fi oprita procuratura sau trebie speriati cu totii (judecatori , procurori etc) de spectrul suspendarii lui (ba fiti atenti noi nu glumim va rupem!!) Doctrina PSD a fost exprimata chiar de Nastase cind a fost arestat un PDSist important din Prahova cred , ceva cu atacul de inima care a declarat ca o sa vada judecatoarea aia cind vin ei. M-a socat declaratia dar n-am vrut sa comentez (mai sint derapaje).
      Acum Ponta e in pozitia de persoana care a calcat legea si in cazul unui conflict dur poate fi folosit – eram convins ca B n-o sa se expuna.
      Fii linistit e de bine – o sa vedem mai multa coruptie inlaturata din ambele parti. Invatati adevarata lectie a democratiei PDL/PSD = bun ,
      PDL/PDL = rau . PSD/PSD = rau. PNL nu conteaza ca la ora actuala PSD=PNL .
      Cele mai proaste perioade in SUA au fost cind presedintele si tot congresul erau sub controlul unui singur partid. Dar noi avem alegeri la fiecare doi ani si corectam cu viteza momente de „entuziasm” nejustificat pentru democrati sau republicani..
      N-o criticati pe Ana nu din vina ei se intimpla astea , nici macar din vina lui Ponta (vedeti primele lui declaratii pe subiect) dar sint o gramda de politicieni vechi cu probleme….ar fi bine daca ar fi in R numai politicieni de talia lui Ana..

      • Stiu ca nu din vina D-nei Birchall se intampla astea dar cred ca este posibil si corect ca sa nu aperi minciuna si hotia flagranta.

  11. Ca o completare, nu imi amintesc sa fi fost invocata lipsa de competenta azi in fata CC.

  12. Ana,
    Nu inteleg! credeam ca rolul Curtii Constitutionale in R ca si in SUA si alte state ar fi sa valideze deciziile parlamanetului in raport cu constitutia! Adica sa verfifice daca decizia conforma cu documentul fundamental al statului romin.
    Daca miine Parlamentul decide cu majoritate ca :
    – functia de presedinte si prim ministru poate fi detinuta de o singura persoana
    – parlamentarii romini sint alesi pe viata
    etc.
    aceste decizii trebuie ‘respectate’ de Curtea constitutionala?
    Atunci in opinia ta care e rolul Curtii Constitutionale?

  13. Vad ca nu intereseaza pe nimeni plagiatul lui Ponta si modul incalificabil in care se rezolva aceasta „neimportanta” problema.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Razboiul Ponta-Basescu « Motanul Incaltat - [...] duce o lupta foarte dura in [...]
  2. Consiliul European « Motanul Incaltat - [...] Se arata, printre altele, ca: “Şefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană se reunesc, joi după-amiază la…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.