Pages Menu
Categories Menu

Posted on oct. 21, 2014 in Politic | 1 comment

Diaspora este ambasada sufletului şi a tradiţiilor româneşti în străinătate şi nu merită târâtă în jocurile politice şi interesele meschine de partid

Capture
În plină campanie electorală, peneliștii lui Iohannis alături de PDL au ales să promoveze din nou ura și dezbinarea în Parlamentul României, în acest for care reprezintă toți românii, din țară și din străinătate.
Este un profund act de jignire la adresa românilor care muncesc din greu în străinătate, departe de familii și de țară, să fie târâți într-un circ politic al cărui unic scop este dezbinarea. Ca și în ultimii 10 ani de regim Băsescu, același președinte care vă reamintesc, stimate colege şi stimate colegi, care trimitea doctorii români în străinătate dacă nu le convenea aici, acasă în România, lipsa de respect a colegelor și colegilor din opoziție la adresa unor categorii socio-profesionale importante din societate devine evidentă, în disperarea de a acapara puterea cu orice preț.
Românii din afara granițelor nu sunt un bun de troc pentru ambițiile politice ale niciunui politician, ci reprezintă, prin prisma anilor de guvernare Boc – Băsescu, dovada măsurilor dezastruoase din punct de vedere social și a austerității impuse din punct de vedere economic în România. În timpul acestui regim Băsescu, romanii din diaspora nu au plecat din țară de bine ce le era.
Este important să fim mai uniți în ţară şi este important să fim mai uniţi şi peste hotare. Fac apel la dumneavoastră să nu manipulați opinia publică cu privire la activitatea actualului executiv în sprijinul românilor din țară și din străinătate. Guvernul condus de Victor Ponta a redeschis ușile cancelariilor europene, reclădind relațiile cu prietenii și partenerii României, din Europa și din lume. Chiar astăzi, în acest moment, se desfăşoară la Bucureşti Summitul UE-Europa de Sud-Est, găzduit de România pentru că țara noastră, prin intermediul Guvernului Ponta, și-a arătat deschiderea față de partenerii internaționali, a acționat conform intereselor noastre naționale în politica externă și continuă să-și întărească poziția de lider regional, atât pe plan economic cât şi social și politic: economic pentru că România este un HUB investițional în ceea ce priveşte energia, industria IT şi agricultura, ca să enumăr câteva domenii; social pentru că România este un model de politici sociale pozitive şi eficiente; politic pentru că România trebuie să fie un factor principal de stabilitate şi securitate în acestă regiune din ce în ce mai framântată.
Sigur că mai sunt multe de făcut, dar trebuie recunoscut că în privința românilor din afara țării, actualul Executiv a înțeles importanța menținerii legăturilor cetățenilor români din Diaspora cu țara-mamă, oferind un sprijin real pentru cei care de mult prea multe ori sunt descriși la grămadă în cele mai nedrepte moduri.
Incidentele din Italia și din alte părți ale lumii care implică cetățeni români implică şi au implicat reacții din partea unui stat european democratic în protejarea cetățenilor săi și în afara granițelor. În același timp, așa cum am mai declarat inclusiv de la tribuna acestui Parlament, naționalitatea nu înseamnă infracționalitate, oricine încalcă legea trebuie să fie pedepsit, dar nu trebuie să acceptăm acțiuni denigratoare la adresa românilor, la adresa României. Or tocmai același lucru se întâmplă astăzi și acum prin această moțiune cu adevărat simplă și fără scop.
Guvernul condus de Victor Ponta este primul care oferă o viziune integrantă din punct de vedere economic și social pentru românii din diaspora cu economia națională. Românii din diaspora care îşi deschid firme în România, dar îşi au punctul de lucru în ţara în care sunt plecaţi vor primi bani de la stat, printr-o schemă de finanțare de până la 100.000 de euro, însă cu condiţia să plătească impozitul pe profit aici în România.
În sprijinul tuturor românilor, dar și pentru a încuraja românii din afara granițelor să se întoarcă acasă, Guvernul Ponta a demarat programul „Prima Mașină” și a extins programul „Prima Casă” și pentru românii din diaspora, oferind, pentru prima dată, un sprijin real românilor care vor să se întoarcă acasă. Alături de alte măsuri de ordin social promovate de Guvernul Ponta, precum reîntregirea pensiilor și salariilor, creșterea salariilor pentru medicii rezidenți, oportunități pentru tineri și măsuri economice, precum reducerea CAS-ului sau neimpozitarea profitului reinvestit, s-au construit bazele unei economii dinamice cu o creștere record în primul semestru al acestui an, care să susțină clasa de mijloc, motorul economiei românești și, implicit, să creeze condițiile pentru creșterea locurilor de muncă, a oportunităților și pentru românii care se întorc în țară.
Reducerea presiunii fiscale asupra românilor din străinătate prin reducerea taxelor consulare a constituit și rămâne o preocupare prioritara pentru guvernul nostru, fiind un angajament asumat prin Programul de guvernare care începe, pas cu pas, să se îndeplinească. Vă reamintesc că Guvernul Ponta este primul Executiv care reduce taxele consulare, iar colegele şi colegii din opoziție ar trebui să recunoască acest lucru.
Românii care demarează procedurile privind certificatele de naștere nu plătesc niciun fel de taxe timp de șase luni. Documentele de călătorie pentru copiii de până la șase ani sunt, de asemenea, gratuite. Decizia a fost luată în data de 7 octombrie, în aceeași ședință de guvern în care s-au dublat alocațiile pentru 500.000 de copii din România, într-un gest de reparație și de echitate socială pentru copiii proveniți din familiile sărace.
Nu în ultimul rând, inițiativa SMART Diaspora permite accesul diasporei la concursurile din administrația publică românească, prin reduceri fiscale la revenirea în țară pentru o perioadă determinată; diaspora ca punte pentru investițiile străine; transfer de cunoștințe și bune practici prin intermediul unui corp de experți din diaspora și programe de fellowship și internship în instituțiile de stat, deja începute de Guvernul României.
Păstrarea tradițiilor şi obiceiurilor românești și în afara granițelor este o preocupare constantă a Guvernului nostru şi acestor eforturi li se alătură şi li s-au alăturat eforturile Parlamentului României inclusiv prin diplomația parlamentară.
Puterea diasporei românești este foarte mare, iar cei ce fac parte din ea reprezintă primii ambasadori ai României în comunitățile în care au ales să locuiască. Am încrederea că printr-o mai strânsă legătură cu consulatele şi ambasadele României din străinătate şi o continuă implicare în comunitățile locale putem arăta că România şi românii sunt mai mult aşa cum ne-a descris Prinţul Charles şi nu cum ne descriu anumite tabloide.
Aş vrea să mulțumesc personal implicării şi dedicației cu care Biserica continuă să consolideze, să promoveze şi să păstreze tradițiile românești şi inclusiv limba română prin activități educațional-culturale pe care le organizează pe lângă biserici în diversele colțuri ale lumii. În diversele deplasări pe care le-am efectuat, vreau să vă spun că este absolut impresionantă dedicația cu care se păstrează atât tradițiile şi obiceiurile românești, cât şi limba română.
Se tot vorbește şi s-a tot vorbit înainte despre votul românilor din diaspora. Eu îmi exprim speranța şi sunt convinsă că la aceste alegeri nu se va vota câte două secunde la fiecare vot ca la Paris în vechiul mandat al PDL-ului, acum aliați ai colegelor şi colegilor noștri din PNL:
Dar aş vrea să spun că trăim într-o lume a globalizării în care granițele tradiționale sunt depășite ca și concept de descriere a unui popor într-un spațiu geografic. Aderarea noastră la Uniunea Europeană, libera circulație, dreptul la muncă, accesul la piaţa comunitară de capital ne fac cu adevărat cetățeni ai unei construcții politice europene, mai degrabă decât cetățeni ai unui simplu stat. Cu toate acestea, în orice loc din lume mergem, locuim sau muncim suntem ambasadorii poporului român, față de care am avut, avem şi întotdeauna vom avea o mare responsabilitate.
Îmi exprim convingerea că şi nouă, politicienilor, ne revine datoria de a fi mai uniţi atunci când promovăm imaginea României în străinătate. Fac din nou un apel la colegele și colegii din Parlamentul României de a nu mai exporta conflictul intern în afara granițelor şi de a conștientiza imensa responsabilitate care le revine în promovarea imaginii unui popor şi a mândriei de a fi român. Politica externă înseamnă în primul rând promovarea interesului național, şi nu cramponarea în interesul mărunt de partid.
Românii din diaspora sunt parte a unei Românii care începe de la sat sau de la oraș pe aceste meleaguri. România a fost, este și trebuie să rămână România tuturor românilor. Legătura românilor de peste granițe cu țara mamă trebuie întărită și trebuie să dezvoltăm în continuare politici și strategii de reintegrare a celor plecați în afară, pentru îndeplinirea unei unități de spirit cu care ne putem identifica într-un parcurs european și democratic.
Sunt convinsă că mesajul oamenilor cu care am vorbit în colegiul meu din Vaslui în aceste zile este acelaşi mesaj pe care fiecare dintre dumneavoastră l-aţi primit şi, anume, că ne dorim să trăim într-o ţară care să ştie să îşi cultive valorile, să înveţe din greşelile trecutului, să elimine dictatura non-valorilor, să fie mândră de bogăţia sa umană şi să îşi prezinte lumii frumusețea sufletească pe care a dobândit-o acest popor în două milenii de viețuire creștină.
Şi din aceste motive, România ştim cu toţii că este numită Grădina Maicii Domnului. Este important să ținem cât mai mult la mândria noastră și la modul în care suntem tratați ca români. Dacă îi convingem pe cât mai mulți români să fie mai uniți, în felul acesta vom fi toți mai puternici. Numai promovându-ne valorile autentice, ieşind din dezbinarea şi tendinţa de tabloidizare a oricărui gest sau fapt în goana după senzaţional şi conştientizând că respectul pentru noi ca popor pleacă de la seriozitatea cu care reuşim să ne afirmăm pe scena istoriei, numai aşa vom putea să transformăm sintagma “mândru că sunt român” într-o realitate, pentru o Românie puternică în Europa și în lume, manifestată prin voința comună a românilor din țară sau a românilor de pretutindeni.
Prezenta moțiune nu este nimic altceva decât o încercare manipulativă de a atrage diaspora în prezentele jocuri politice dâmbovițene. Diaspora este şi ambasada sufletului şi a tradiţiilor româneşti în străinătate şi nu merită târâtă în jocurile politice şi interesele meschine de partid.

 

 

1 Comment

  1. Buna seara. Lucrez de mai multi ani in Franta. Va rog sa- mi spuneti care ar fi conditiile pentru granturile la care va referiti. Multumesc

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.