Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 3, 2013 in Politic | 0 comments

Declaratia politica sustinuta azi in Parlament

Stimate colege,

Stimaţi colegi,

 În declarația de astăzi aș dori să vă supun atenției un moment reprezentativ pentru istoria noastră politică. Anul acesta, pe 31 martie, s-au împlinit 120 de ani de social-democrație în România.

 Ideologia social-democrată pune accentul pe reforma sistemului capitalist, în așa fel încât să devină mai echitabil și mai apropiat de nevoile cetățenilor. Valorile social-democrate moderne au la bază o economie de piață socială, cu prevederi legale pentru protejarea muncitorilor, un sistem extensiv și complex de protecție socială pentru a contracara efectele sărăciei și pentru a proteja pe cei care nu pot să lucreze într-un sistem de piață liberă, sisteme publice de învățământ și sănătate, finanțate de către stat, condiții minime garantate prin lege pentru muncitori.

 Schimbările care au avut loc de la apariția social democrației și până în prezent în societatea mondială au făcut ca teoriile promovate să cuprindă și problemele cu care se confruntă lumea la ora actuală. Astfel, social democrația promovează idei precum multiculturalismul, drepturile minorităților, și o politică relativ deschisă față de migrație, susținerea drepturilor sociale ca extensie complementară și modernizatoare a drepturilor omului. De asemenea, printre problemele pe care social-democrația încearcă să le rezolve se numără și protecția mediului și suveranitatea principiului sustenabilității și a dezvoltării durabile.

Doctrina social-democrată s-a răspândit de-a lungul timpului în întreaga lume, reprezentând în multe state una din forțele politice cele mai puternice. La nivel european, socialiștii si social-democratii joacă un rol important în conturarea deciziilor și în dezvoltarea Uniunii Europene.

Socialismul progresiv este un curent apărut în cadrul ideologiei social-democrate, care s-a dezvoltat ca urmare a schimbărilor sociale produse în ultimele decenii. Progresismul este o filosofie politică a cărei principală idee pornește de la cum se poate îmbunătăți standardul de viață al muncitorului de rând, copiilor și femeilor. Progresismul este, până la urmă, unul din principalele motoare de emancipare a societății în secolele XX și XXI. El a influențat tot mai mult abordările Partidului Democrat din SUA, fiind la acest moment cel mai important curent în cadrul partidului, iar în ultimele decade a început să își pună tot mai mult amprenta și asupra social-democrației europene.

In România ideile social-democrate au apărut încă din perioada Principatelor Romane. Cei care au făcut posibilă apariția acestei ideologii în spațiul românesc au fost tinerii plecați la studii în Occident. Valorile și principiile de centru-stânga au fost răspândite pe întreg teritoriul locuit de români prin intermediul presei și a literaturii din acea vreme.

În anul 1893, într-o Românie aflată în plin proces de modernizare și de dezvoltare, un grup de intelectuali care au îmbrățișat valorile de stânga au pus bazele primului partid social-democrat. Astfel, România se încadra curentului european al ideologiilor politice existente la acea vreme. În data de 31 martie 1893, Ioan Nădejde, Vasile G. Morțun, Constantin Dobrogeanu Gherea, Ilie Moscovici și alți reprezentanți ai social-democrației au fondat Partidul Social-Democrat al Muncitorilor din România.

Prin înființarea partidului s-a asigurat reprezentarea cetățenilor din mai multe clase sociale pe scena politică, existând în acest mod posibilitatea ca românii cu drept de vot să aleagă între mai multe viziuni politice.

PSDMR a vizat de la început reformarea statului și modernizarea lui. Viziunea partidului asupra societății urmărea ca muncitorii și cei din sistemul agrar să nu fie discriminați de politicile statului român, militând pentru o legislație a muncii si o reformă a sistemului agrar. De remarcat ca PSDMR a înțeles importanța educatiei în dezvoltarea societății și a propus organizarea învățământului gratuit obligatoriu.

Social-democrația în România nu a reprezentat doar un partid politic. A însemnat un adevărat curent ideologic și literar. Asemenea altor state europene și în spațiul românesc au apărut ideologi ai doctrinei.

Una dintre cele mai importante figuri care a ajutat la formarea și dezvoltarea unui partid social-democrat puternic a fost Constantin Dobrogeanu Gherea. Acesta este considerat a fi primul ideolog al partidului. Scrierile lui Dobrogeanu Gherea au fost cele care au inspirat programul politic al noului partid înființat.

Apariția în primii ani ai secolului XX a Partidului Social Democrat din România a făcut ca interesele statului român să fie promovate într-un mod susținut în cadrul întâlnirilor internaționale ale socialiștilor. Încă de la începutul secolului XX au fost întărite legăturile partidului român cu alte partide social-democrate din lume. Reprezentanți ai social-democraților români au participat la Congresele Internaționalei a II-a de la Basel din 1912 și Copenhaga din 1913, marcând în acest fel importanța pe care acest curent o căpătase în România.

Social-democrații au avut un rol important și în realizarea visului național al românilor, Marea Unire de la 1918. Chiar dacă nu s-au bucurat de notorietatea cuvenită, aceștia au militat pentru ca românii din spațiul carpato-danubiano-pontic să se unească într-un singur stat. Gheorghe Grigorovici este un exemplu elocvent. Social-democratul bucovinean a militat pentru unitatea național-politică a românilor din poziția de deputat în Parlamentul de la Viena.

Anul 1927 reprezintă pentru social-democrația din România un moment cheie. Congresul din 7 Mai 1927 a decis ca toate mișcările socialiste de pe teritoriul României să se unească și să se constituie Partidul Social Democrat. Acest an este cu atât mai important cu cât PSD și-a descoperit viitorul lider, pe Constantin Titel Petrescu. Personalitatea lui Constantin Titel Petrescu a făcut ca PSD să fie unul dintre partidele mari ale României.

Sub conducerea acestuia, PSD a condamnat legionarismul și a refuzat sa accepte comunismul.

Perioada interbelică a însemnat pentru istoria Partidului Social Democrat din România un moment de ascensiune, când ideile promovate de social-democrație au atras tot mai mulți simpatizanți.

Atât în timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea, cât și la începuturile comunismului în România, membrii Partidului Social-Democrat s-au opus acestor mișcări, continuând să existe, chiar și în ilegalitate.

Valorile social-democrate au avut de suferit de pe urma comunismului la fel de mult ca și alte valori promovate de partidele vremii. După desființarea partidelor de către guvernele comuniste, social-democrații români au continuat să țină vie flacăra social-democrației în ilegalitate prin înființarea de către Constantin Titel Petrescu a Partidului Social Democrat Independent.

Revoluția din decembrie 1989 a însemnat o renaștere a valorilor social-democrate în România. Primele partide partide politice după 1989 au fost în marea lor majoritate partide cu viziune de stânga.

Apariția Partidului Social Democrat a însemnat relansarea unuia dintre partidele istorice ale României după mai bine de o jumătate de secol. Partidul Social Democrat și-a asumat rolul de continuator al tradiției social-democrate in România, și de apărător al acestor valori.

PSD a fost în centrul marilor pași făcuți de România pe calea modernizării – eforturile de aderarea la NATO, eforturile de aderarea la Uniunea Europeană.

PSD este principala forță politică din România ale cărei politici au fost și sunt influențate de progresism. În România, PSD a fost un susținător al drepturilor femeilor. În acest sens, PSD a fost primul partid care și-a fixat, pentru alegerile din 2004, cote obligatorii pentru femei pe listele electorale. Trebuie mentionat ca in decursul ultimilor ani PSD s-a luptat pentru o cât mai mare echitate a femeilor față de bărbați, atât în plan intern, cât și european, prin susținerea de politici care sa imbine cariera profesionala cu viata de familie.

Pentru noi, actualii reprezentanți ai social-democrației românești, principala provocare în anii care vin este de a continua proiectul de modernizare a țării, de a promova politici care să ajute la întărirea clasei de mijloc, dar și măsuri în domenii precum sănătatea sau educație, care să ducă la acordarea de șanse egale inclusiv celor mai nevoiași.

 Vă mulțumesc

Ana Birchall

Deputat Colegiul 5 Vaslui

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.