Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 1, 2014 in Politic | 1 comment

Declaratia politica sustinuta astazi in Plenul Camerei Deputatilor

 

„Uniunea Europeană trebuie sa întărească relaţiile şi cooperarea cu Statele Unite, pentru a putea acţiona eficient şi în mod unitar, în faţa crizelor internaționale.

 

În declaraţia de astăzi vreau să vă vorbesc despre şansa pe care România o are de a se plasa în centrul consolidării relaţiilor dintre UE şi SUA. Zilele acestea sărbătorim 10 ani de când România a devenit membru cu drepturi depline a NATO recunoscându-se astfel potenţialul României de a se integra în organisme internaționale care să ne asigure securitatea şi prosperitatea. Trebuie să apreciem încă o dată consecvenţa, seriozitatea şi profesionalismul cu care ţara noastră şi-a îndeplinit obligaţiile în acest organism politico-militar.

În 2004, în ziua în care steagul României a fost ridicat pentru prima dată alături de steagurile aliaţilor NATO am avut onoarea să fac parte din delegaţia României la Bruxelles şi nu pot reda în cuvinte sentimentul de mândrie naţională pe care l-am simțit cu toţii în acel moment.

Ţin să le mulţumesc şi de la tribuna Parlamentului României femeilor şi bărbaţilor din Armata Română care au servit şi continuă să servească cu onoare şi devotament România, punându-şi eforturile în slujba unui scop ce depăşeşte graniţele noastre, garantând securitatea noastră şi a aliaţilor noștri. Româncele şi românii care au luptat în prima linie în teatrele de război pentru apărarea libertăţii şi democraţiei în lume merită tot respectul nostru.Un cuvânt de recunoștință şi eroilor căzuţi în aceste teatre de operațiuni care prin sacrificiul suprem au contribuit la îndeplinirea cu succes a misiunilor la care au luat parte. Suntem alături de familiile celor care plătesc, din păcate, preţul greu al libertăţii pentru care luptă. România, ca membru al NATO, ca partener strategic al SUA şi ca membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană trebuie să devină o sursă regională de stabilitate şi diplomaţie într-o zonă în care tensiunile din păcate cresc. Am încredere că România poate deveni un emiţător al valorilor europene în spaţiul extraeuropean aşa după cum cred că România poate deveni o punte de legătură între Asia, Europa şi SUA.

Trebuie să profităm de potenţialul nostru dat pe de o parte de poziţia geografică şi pe de altă parte de statutul nostru de membru în organismele internaţionale politice şi militare. România, prin prisma poziţiei strategice în cadrul Uniunii Europene şi NATO, şi având un parteneriat temeinic şi de durată cu Statele Unite, are posibilitatea să joace un rol important de mediator, de promotor al stabilităţii în noul context internaţional din regiune. Contextul regional ne-a arătat, mai mult ca oricând, că avem nevoie de o intensificare a relaţiilor diplomatice dintre SUA şi UE. Cele două continente trebuie să acţioneze prompt, hotărât şi determinat în faţa provocărilor pe care le întâmpină comunitatea internaţională.

Proiectele fundamentale comune şi încrederea istorică dintre UE şi SUA trebuie să se concretizeze într-o acţiune coerentă faţă de provocările care se manifestă în regiunea României. Această încredere trebuie să se concretizeze şi în obiective cu relevanţă pentru România cum ar fi liberalizarea vizelor pentru toţi cetăţenii statelor membre ai UE sau deschiderea largă faţă de integrarea europeană a Republicii Moldova ca să dau numai câteva exemple.

Ne stă în putere să impunem pe agenda internaţională aceste obiective, cu termene clare, în avantajul românilor din  România sau din Moldova. Tocmai de aceea cred că întreaga clasă politică trebuie să susţină unitar şi fără rezerve proiectele de interes naţional. Trebuie să ne respectăm pe noi înşine şi să ne cunoaştem potenţialul dacă vrem ca acest potenţial să fie recunoscut şi de partenerii noştri.

Diplomaţia economică, alături de diplomaţia guvernamentală şi diplomaţia parlamentară trebuie să fie puse în slujba interesului naţional, asta dacă vrem să atingem obiectivele pe care ni le-am propus.  Spre exemplu, România nu trebuie să neglijeze relaţia cu India, cu Asia în general sau cu alte pieţe economice importante. Zilele acestea am asistat la comentarii inutile ca să nu spun iresponsabile din partea unor actori politici privind relaţia României cu China.

O diplomaţie economică eficientă îi aduce Franţei sau Statelor Unite contracte comerciale de zeci de miliarde de euro cu China, în timp ce preşedintele României se îndoieşte de calitatea relaţiilor noastre cu Republica Populară Chineză! Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. România poate să ajungă o punte de legătură între Asia, Europa şi SUA redobândindu-şi statutul de lider regional în diplomaţie şi relaţii externe. Îi invit pe toţi cei care zilele acestea au comentat gratuit şi absolut copilăresc relaţiile României cu China să citească puţină istorie şi astfel vor descoperi că şi diplomaţia românească a contribuit semnificativ la prima vizită a unui preşedinte al SUA în China!

Suntem puşi în faţa unei alegeri importante: vrem să fim în avangarda relaţiilor internaţionale sau vrem să continuăm să ne plasăm în siajul diplomatic al altora, având un rol marginal!? Eu aleg prima opţiune tocmai pentru că eu cred în potenţialul României. Trebuie să ne impunem să setăm agenda internaţională, să ne facem vocea auzită în regiune şi în Europa şi să devenim o ţară cu adevărat importantă pentru dezvoltarea relaţiilor internaţionale.

1 Comment

  1. Presedintele a pus urmatoarea problema: ce anume putem oferi noi Chinei? Ca Franta, Germania, SUA sunt tari dezvoltate. Chiar a dat exemplu cu Airbus, pe cand in ceea ce ne priveste chinezii au solicitat 500.000 de porci, la care Presedintele a zis: „la vapor cu ei, daca ii avem!”. Cand vorbim de contracte de zeci de miliarde de euro trebuie sa ai si ce sa oferi pe piata chineza ca sa-ti aduca atatia bani din export. Ca doar n-or fi aia prosti sa ne dea zeci de miliarde de euro si noi sa oferim mai nimica… Mergeti, spre exemplu, la Bricostore si veti constata ca produsele acestea de menaj: scule, ciocane, manusi de protectie, prize, rulete etc sunt toate chinezesti. Chiar vroiam sa vad ceva romanesc, de productie romaneasca si… nu am prea gasit… Daca avem ce oferi astfel incat sa obtinem zeci de miliarde de euro, nu cred ca s-ar gasi cineva care sa fie impotriva. Insa, ganditi-va, chiar si in exemplul cu cei 500.000 de porci, daca merita sa exportam atatea capete de porcine, daca nu am afecta grav, in felul acesta, consumul intern. Si daca ar fi sa facem export (cu diverse produse, nu numai agricole sau animale) de ce sa nu-l facem in UE? Ar trebui sa performam pe piata UE.
    In ceea ce priveste China, India, pe langa faptul ca au un PIB foarte mare, sunt si tari foarte mari, ele inregistreaza si cresteri economice mult mai mari decat Romania, care e o tara mica si cu un PIB mic. In 2010, cand noi am avut, dupa datele oferite de Banca Mondiala, crestere negativa, India avea o crestere de PIB de 10,5%, China de 10.4%! Romania avea -1,6%. In 2012, China a avut o crestere de 7,8%, noi de 3,1%.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.