Pages Menu
Categories Menu

Posted on mai 21, 2013 in Politic | 0 comments

Declaratia politica sustinuta astazi in Camera Deputatilor

Stimate colege,

Stimaţi colegi,

În declaraţia de astăzi vă voi vorbi despre situaţia macroeconomică a României de la acest moment şi despre măsurile pe care Guvernul USL încearcă să le găsească pentru a veni în sprijinul cetățenilor.

Săptămâna trecută Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii noi date cu privire la situaţia economică a României pentru prima parte a anului 2013. Astfel, din datele INS rezultă că în primul trimestru din acest an Produsul Intern Brut al României a crescut cu 0,5% în termeni reali, comparativ cu trimestrul IV din 2012.

De asemenea, faţă de acelaşi trimestru din 2012, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 2,1% pe serie brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier. Creşterea economică din acest prim trimestru vine ca o continuare a celei din anul precedent. Aşadar, în ultimul trimestru al anului trecut, Produsul Intern Brut a crescut cu 1,1% faţă de trimestrul precedent. Tot anul trecut, economia românească a înregistrat o creştere în termeni reali de 0,7% faţă de anul 2011.

Datorită acestei creşteri anunţată de către INS, România este la nivel european pe locul 3, după Letonia şi Lituania, ca rată de creştere. Nivelul economic atins de România în ultimul timp este o dovadă că politicile pe care guvernarea USL le-a luat şi continuă să le ia şi-au atins scopul principal, acela de a redresa România. Rezultatele sunt cu atât mai îmbucurătoare cu cât 2012 a reprezentat un an electoral pentru România, iar guvernul a trebuit să își asume responsabilitatea fiecărei măsuri luate.

Datele oferite de către INS sunt o dovadă că economia românească îşi revine sub guvernarea USL şi că am reuşit în acest prim an de guvernare să atragem tot mai multe investiţii străine. Toate aceste investiţii în economia românească îşi fac simţită prezenţa atât prin contribuţia la buget, cât şi prin crearea de noi locuri de muncă.

Guvernul a stimulat investiţiile, iar în România din acest an încep să apară proiecte care totalizează aproximativ câteva miliarde de euro şi care pot duce la crearea a câteva zeci de mii de locuri de locuri de muncă.

Executivul a sprijinit încă de la învestirea sa crearea locurilor de muncă prin diverse scheme de ajutor. Au fost acordate scheme de ajutor de la stat pentru investiţii şi crearea de locuri de muncă în valoare de 170 de milioane de euro disponibili în 2013. De asemenea, s-a stabilit o schemă de ajutor de minimis pentru IMM-urile care crează locuri de muncă. Această schemă se adresează în principal start-up urilor şi celor cu activităţi în derulare, vizând crearea a 15.000 de locuri de muncă în acest an.

Rezultatele pe care România le-a obținut din punct de vedere economic pe parcursul ultimului an au ajutat la stabilizarea macroeconomică. Însă, dorim ca aceste rezultate să le transpunem şi în viaţa de zi cu zi a românilor, pentru ca aceştia să simtă personal îmbunătăţirea economică pe care România o înregistrează astăzi.

România primeşte tot mai multe semnale pozitive şi din partea analiştilor internaţionali, care remarcă această creştere în primul trimestru al acestui an a economiei româneşti, ce depăşeşte estimările preliminare. Procentul de 1,4% reprezintă mai mult decât estimarea de 1% pe care au făcut-o 13 economişti consultaţi de prestigioasa publicaţie Bloomberg.

Pentru anii de guvernarea 2012 – 2013 USL şi-a fixat ca obiectiv primordial stabilitatea macroeconomică. Până în acest moment cifrele ne arată că am reuşit acest lucru. Asigurarea stabilităţii macroeconomice a României reprezintă un prim pas către relansarea economiei româneşti, greu încercată în ultimii ani de criza economică, dar şi de măsurile de austeritate luate de guvernările precedente. Odată cu stabilizarea macroeconomică, guvernul USL a reuşit să repare şi nedreptăţile sociale produse în ultimii ani.

Stabilizarea macroeconomică a României a fost un proces lung, care a avut la bază încrederea pe care cetăţenii români ne-au acordat-o. Votul lor a făcut ca România să treacă peste criza politică ce a dăinuit mai mulţi ani din cauza unei majorităţi fragile a guvernărilor, ameninţate de interesele diverselor grupuri. Asigurarea unui climat politic de linişte şi de cooperare instituţională a făcut ca economia să se dezvolte, iar investitorii să nu se mai teamă de ţara noastră.

Atragerea de investitori presupune şi o reducere a birocraţiei existente la ora actuală în România. Guvernul a început să ia măsuri pentru a scădea nivelul birocrației la contactul dintre persoanele fizice și stat, iar următorul pas va fi scaderea acestuia pentru investitori.

De asemenea, stabilitatea politică şi economică trebuie să fie completată de o stabilitate în domeniul legislaţiei fiscale. Guvernul României a demonstrat că se pot lua măsuri fiscale, în aşa fel încât acestea să nu mai reprezinte o povară pentru investitori şi să facă din ţara noastră un punct de atracţie. România a înregistrat în 2012 cea mai puternică ajustare fiscală din Uniunea Europeană, conducând astfel la consolidarea fiscală a statului.

Nivelul economic la care România se află în acest moment se traduce şi în încrederea pe care statul a căpătat-o în afara graniţelor. Încrederea de care se bucură România se observă şi în rezultatele bune de la nivelul Uniunii Europene, unde au avut loc deblocări de fonduri de la Comisia Europeană.

Efectele economice se observă şi în cazul monedei naţionale a României, care a ajuns să fie în acest moment una dintre cele mai puternice din regiune. Cursul stabilit de Banca Naţională a României a coborât la minimul ultimului an și patru luni, întărirea leului bazându-se în principal pe intrările de capital străin în ţară.

De asemenea, stabilitatea macroeconomică este vizibilă şi în probabilitatea de default a României. În cazul statului român aceasta este mai mică decât în cele ale Spaniei, Sloveniei, Portugaliei, Italiei sau Ungariei.

Guvernul USL nu uită în acelaşi timp să ia măsuri prin care să protejeze populaţia României de efectele liberalizării pieţei de energie. În urma unei analize realizată de Guvernul României împreună cu Banca Mondială, Executivul a hotărât majorarea alocaţiei de sprijin familial începând cu 1 iulie, iar de la 1 ianuarie majorarea alocaţiei pentru întreţinere.

Măsurile de ordin social vizează aproximativ 444.000 de familii. Pentru acestea măsurile luate de Guvern sunt esenţiale pentru a putea face faţă efectelor negative ale liberalizării pieţei de energie.

USL dă dovadă în continuare că se ține de cuvânt și își respectă promisiunile! Guvernul a anunțat săptămânile trecute că începând cu 1 iulie ajutoarele sociale vor crește. Venitul minim garantat va crește cu 13% în două tranșe, iar alocația pentru susținerea familiei va crește în medie cu 30%.

Executivul şi-a arătat disponibilitatea încă de la preluarea mandatului de a relua dialogul social. S-a stabilit în acest prim an de guvernare o practică de dialog intens cu patronatele şi sindicatele pentru a găsi noi soluţii la problemele existente.

Guvernul a asigurat, comparativ cu lună februarie a anului precedent, creşterea câştigului salarial mediu nominal net cu 5,5%. Această creştere vine după o serie lungă de tăieri salariale şi de măsuri de austeritatea, care nu au făcut altceva decât să reducă nivelul de trăi al populaţiei.

Cabinetul USL a acordat o atenţie sporită celor din clasa de mijloc care, într-un stat înseamnă și creştere economică, stabilitate, putere mare de cumpărare şi reforme bine gândite. USL a adoptat în decursul ultimului an o serie de măsuri şi programe care au vizat micii întreprinzători, precum programul Kogălniceanu, prin care IMM-urile care au nevoie de finanţare pot aplica pentru obţinerea unui credit de până la 400.000 de lei, cu dobândă subvenţionată de stat şi cu garanţii de stat de până la 80%.

 De asemenea, Guvernul a aprobat programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM de către întreprinzătorii tineri. Astfel, întreprinzătorii în vârsta de până la 35 de ani pot depune din 22 aprilie 2013 planurile de afaceri în cadrul Programului, prin care pot beneficia de finanţare de până la 10.000 de euro şi pentru care este alocat în acest an un buget de 25 milioane de lei.

Intarirea clasei mijocii este o prioritate pentru Guvernarea USL.

Atragerea de noi investitori în România, dar şi o creştere a măsurilor de ordin social care să vizeze atât persoanele aflate în dificultate, dar şi clasa de mijloc, pot ajuta la creşterea nivelului de trai.

Pentru locuitorii colegiului meu din Vaslui măsurile luate de Guvernul USL din punct de vedere social nu fac decât să îi ajute. Atragerea de noi investitori pentru judetul Vaslui, ajutorarea capitalul romanesc autohton ramane o prioritate pentru administratia centrala si locala. Crestera numărului locurilor de muncă, atât de necesară pentru judeţul Vaslui, duce la reducerea decalajului existent faţă de celelalte judeţe ale ţării şi să nu mai fie considerat unul dintre cele mai sărace.

Creşterea înregistrată de România în plan economic a situat-o printre primele state, după ce în ultimii ani era dată ca exemplu negativ pentru nivelul economic pe care îl atingea. De la învestirea guvernului USL, România a schimbat paradigma modelului social-economic, trecând la un model economic-socila centrat pe cetățean. România are nevoie la ora actuală ca între industria de servicii şi de producţie să existe o balanță. Trebuie utilizate într-o măsură cât mai mare resursele importante pentru creşterea locurilor de muncă, precum domeniile energetic, industrial sau agricol.

Pentru România și cetățenii săi cel mai important este că am demonstrat, începând cu mai 2012, că, printr-o politică de consolidarea fiscală și de creștere economică, putem redresa România obtanand o stabilizare macroeconomica atat de necesara si de importanta.

 Vă mulțumesc

Ana Birchall

Deputat Colegiul 5 Vaslui

Echipa A.B.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.