Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 9, 2016 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Comisia pentru afaceri europene susţine priorităţile Preşedinţiei olandeze, întrucât sunt calibrate în acord cu aşteptările cetăţenilor români şi europeni pe teme de maxim interes precum migraţia, securitatea frontierelor sau ameninţările teroriste

photo_1

Ana Birchall: Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor susţine priorităţile Preşedinţiei olandeze a Consiliului UE, întrucât sunt calibrate în acord cu aşteptările cetăţenilor români şi europeni pe teme de maxim interes precum migraţia, securitatea frontierelor sau ameninţările teroriste

COMUNICAT DE PRESĂ

Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, a participat, în perioada 7-8 februarie a.c., la Conferinţa Organelor parlamentare Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene ale parlamentelor Uniunii Europene (COSAC), care s-a desfăşurat în Olanda, la Haga. Principalele teme care au fost dezbătute în cadrul reuniunii COSAC au vizat priorităţile Preşedinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene: migraţia, securitatea graniţelor UE, securitatea cibernetică, securitatea energetică, consolidarea pieţei interne europene, relaţiile externe ale UE sau relaţia dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

În prima parte a reuniunii, a fost abordată tematica organizării şi cooperării privind controlul parlamentar pe baza studiului de caz referitor la activitatea Europol. Dezbaterea a urmărit o analiză a modului în care se realizează controlul parlamentar, precum şi modul în care cooperează comisiile pentru afaceri europene şi organele specializate în afaceri comunitare din cadrul parlamentalor naţionale ale statelor membre. “În noiembrie 2015, Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a examinat Regulamentul Europol şi a ridicat câteva probleme de fond care au fost incluse în ultima variantă a Regulamentului Europol. Este un exemplu care arată nu numai importanţa controlului parlamentar, dar întăreşte necesitatea unei mai strânse cooperări între parlamentele naţionale şi instituţiile europene”, a subliniat Ana Birchall.

„Ţara noastră contribuie substanţial la acţiunile Frontex si Europol, demonstrând că este alături de celelalte state membre în efortul UE în contextul provocărilor din prezent pe tema migraţiei şi a securităţii graniţelor”, a mai precizat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, Ana Birchall.

În ceea ce priveşte relaţia dintre parlamentele naţionale şi Parlamentul European, Ana Birchall a precizat că “parlamentele naţionale ale statelor membre pot contribui la îmbunătăţirea percepţiei cetăţenilor europeni asupra UE, prin stimularea implicării lor în elaborarea şi implementarea politicilor europene.”

În a doua parte a reuniunii COSAC, dezbaterea s-a concentrat asupra priorităţilor Preşedinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene. “Comisia pe care o reprezint susţine priorităţile Preşedinţiei olandeze a Consiliului UE, întrucât sunt calibrate în acord cu aşteptările cetăţenilor români şi europeni. Combaterea ameninţărilor teroriste, îmbunătăţirea mijloacelor actuale pentru combaterea terorismului, precum şi identificarea de noi instrumente prin care riscurile teroriste să fie diminuate reprezintă abordări pe care le susţinem şi le împărtăşim. De asemenea, salutăm eforturile Preşedinţiei olandeze în lupta împotriva radicalizării, precum şi împotriva recrutării de tineri în scopuri teroriste”, a menţionat Ana Birchall.

În privinţa securităţii graniţei externe a UE, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a subliniat că “anii de pregătire pentru aderarea la Schengen au permis României să acţioneze ca membru de facto al Schengen, ţara noastră apărând eficient peste 2.070 de kilometri, ca graniţă estică a UE”. Totodată, Ana Birchall a subliniat necesitatea “de a face paşi fermi în direcţia limitării fluxurilor de refugiaţi economici în căutare de azil, problemă ce reclamă abordări şi soluţii comune la nivelul Uniunii”, arătând că “înainte de a discuta despre viitoare mecanisme permanente, este important ca cele deja existente să funcţioneze mai bine”.

Referitor la tema securităţii cibernetice, Ana Birchall a declarat că aceasta reprezintă “una dintre cele mai mari provocări la nivelul Uniunii Europene în ansamblu” şi a pledat pentru includerea acestei teme pe agenda priorităţilor Preşedinţiei olandeze a Consiliului UE. “Susţinem fără echivoc implementarea strategiei privind securitatea cibernetică, precum şi iniţiativele ce au ca scop dezvoltarea şi implementarea acelor măsuri necesare pentru a asigura un nivel crescut de securitate a informaţiei în interiorul Uniunii Europene”, a adăugat Ana Birchall.

De asemenea, Ana Birchall a pledat pentru continuarea dialogului cu statele din Parteneriatul Estic cele mai avansate pe cale reformelor, prin oferirea unei perspective privind extinderea UE. “România a fost şi rămâne un susţinător activ al extinderii UE. Perspectiva europeană pentru ţările angajate în procesul de apropiere de UE a contribuit deja la transformarea lor, prin modernizarea şi democratizarea instituţională, precum şi prin ample reforme economice”, a declarat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene.

0 Comments

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.