Pages Menu
Categories Menu

Posted on apr. 23, 2015 in Comunicate, Politic, Social | 6 comments

Băncile să se așeze la masa negocierilor cu clienții care duc povara creditelor în franci elvețieni

p1 p2

Ana Birchall: Băncile să se așeze la masa negocierilor cu clienții care duc povara creditelor în franci elvețieni

COMUNICAT DE PRESĂ

Deputatul PSD Ana Birchall s-a adresat Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului pentru a se găsi soluţii prin care băncile să se aşeze la masa discuţiilor cu românii care au contractat credite în CHF, aşa cum au promis în faţa Comisiei pentru Buget a Camerei Deputaţilor şi în întâlnirile cu diverse organizaţii ale socieţăţii civile. „Astăzi am depus o adresă la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) cu numărul 4147/23.04.2015 prin care solicit domnului preşedinte Marius Alexandru Dunca să ia măsurile necesare astfel încât să fie identificate, pe calea dialogului, soluţii corecte și echitabile care să împartă povara între clienţi şi bănci. Aceşti oameni necăjiţi a căror singură vină este aceea că au avut încredere în bancă, contractând un credit care trebuia să-i ajute şi nu să le amaneteze viitorul lor şi al familiilor lor, au nevoie de astfel de soluţii. Aşa cum am mai avertizat, nesoluţionarea litigiilor prin asumarea comună între bancă şi client a poverii creditelor neperformante poate afecta pe viitor încrederea publică în procesul creditării”, a declarat deputatul PSD Ana Birchall.

„Aprecierea francului elveţian în raport cu leul şi în luna aprilie, când s-a atins un curs de conversie de 4,31 lei (21 aprilie), urmând trendul crescător de la începutul anului, readuce în prim-plan problema socială a românilor care au contractat credite în CHF şi care se află acum în imposibilitatea achitării ratelor bancare. În discuţiile din cadrul Comisiei pentru buget din Camera Deputaţilor, atât Banca Națională a României (BNR), cât şi reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) au militat pentru negocierea individuală a contractelor de către fiecare bancă în parte, cu respectarea principiului conform căruia povara creșterii cursului la CHF  să fie împărțită în mod corect şi echitabil între bancă şi client şi să nu fie lăsată exclusiv pe umerii clienţilor, aşa cum se întamplă în acest moment. Povara trebuie împărţită!”, a mai subliniat Ana Birchall.

„În ultimul timp am primit foarte multe plângeri din partea oamenilor care îmi relatează despre poziţia de forţă a băncilor, care fie nu doresc renegocierea creditelor, fie vin cu oferte în dezavantajul debitorului şi cu soluţii pe termen scurt (3 luni maxim). Acolo unde există oferte de negociere li se propune oamenilor aflaţi în imposibilitatea de plată soluţii pe termen scurt de reducere nesemnificativă a dobânzii (Raiffeisen Bank, Bancpost), restructurarea creditelor cu dobânzi mai mari şi cu extinderea perioadei de creditare sau conversia acestora în lei la cursul zilei în condiţiile actuale ale pieţei, fără a beneficia de un discount”, a adăugat Ana Birchall.

„Încă de la începutul anului 2014, când am introdus un proiect de lege care acordă o şansă conversiei creditelor, cu împărţirea poverii între bancă şi client, am avertizat asupra pericolului real ca toate creditele neperformante să se transforme şi în grave probleme sociale, aşa cum vedem că se întâmplă în aceste zile. Precizez că în majoritatea covârşitoare a cazurilor, românii care au achiziţionat credite în franci elveţieni nu sunt rău platnici pentru că vor să fraudeze banca, ci pur şi simplu aceştia nu-şi pot achita creditele deoarece rata bancară lunară a crescut exclusiv din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar, fără nici o vină a debitorului. Această atitudine de forţă şi intimidare a băncilor vizavi de clienţi nu poate fi acceptată!”, a încheiat deputatul social-democrat.

6 Comments

  1. Stimata doamna , pentru ce nu cereti public schimbarea legislatiei ce permite bancilor sa nu puna in practica deciziile instantelor ? Exista decizii irevocabile impotriva bancilor si cu toate astea este nevoie de executor judecatoresc. Domnul Dunca a declarat public acest lucru ai nimeni nu s-a sesizat ! Daca doriti sa faceti ceva, faceti! Dar incetati cu aceste adrese populiste dupa 4 luni de tacere si ani intregi in care nu v-ati deranjat sa imbunatatiti legea.

  2. Buna seara,
    In 2012 am facut prima cerere, adresata Credit Europe Bank, pentru rescadentarea creditului, prezentand documentele justificative ca salariile nu acopera rata integrala lunara, nici in momentul de fata, dupa alte cateva cereri nu mi-a fost rescadentat creditul, iar din acel an platesc
    dobanzi penalizatoare foarte mari.
    Raspunsul bancii a fost faptul ca trebuie adus in garantie un alt imobil.
    Sunt un client legat de maini si de picioare si plin de ura ca exista proiecte, insolventei, cel propus de ANPC sau de Piperea-darea in plata- care dorm in sertare.

    De ce?

  3. D-na Birchall,

    Din pacate, ANPC se pare ca nu poate face altceva decat implicarea in anumite procese referitor la clauzele abuzive. Prin urmare, daca dvs. Si colegii din parlament nu dati o lege care sa reglementeze aceste negocieri cu bancile nu se va intampla nimic, din pacate. Multi dintre noi, cei care am dorit sa luam un amarat de ap. cu 2 camere cu 60000-80000 eur in 2006-2008, vom ajunge pe drumuri. Suntem 500.000 de suflete afectate de aceasta problema a CHF, nu doar 75.000 cum sustine preafericitu isarescu. Toti cei cu credite in chf, avem familii care nu stiu cum s-o scoata la capat. In speranta ca veti face ceva concrect, nu adresa catre ANPC, va multumin noi cei 500.000 de suflete indatorate in chf.

    Numai bine,
    Marian

  4. Buna ziua.Cu tot respectul pentru dumneavoastra as vrea sa stiu cam ce „mita” primesc iubiti nostri politiceni de la banci ca sa nu adopte nici o lege ca sai ajute pe cei aproximativ 75 000 de pacaliti cu credite in chf. De ce in Ungaria si in alte tari oameni din politica au putut pune la punct legi care sai ajute pe oameni inpotriva lacomiei bancilor??? In tarile respective nu sint aceleai banci ca si in Romania ??? Iubitii nostri alesi vin numai cu promisiuni cind au nevoie de votuti dupa care au alte preocupari sa doarma in banci sa se uite la filme pentru adulti sau alte activitati. SA LE FIE RUSINE SI SA MAI VINA SA MAI CEARA VOTURI POPORULUI. SINTEM UN POPOR IN CARE CEI ALESI CA SA FACA CEVA PENTRU CETATENI SUNT INPOTRIVA PROPIULUI POPOR .RUSINE !!

  5. Buna ziua,
    In primul rand doresc sa va spun ca apreciez preocuparea d-voastra fata de cei cu credite in chf. E important ca un ales nu ignora problema si incearca solutionarea ei. Totusi, fiind parlamentar, consider ca principala tinta ar trebui sa fie colegii din parlament si guvernul (faceti parte din partidul aflat la guvernare). ANPC pare a fi o institutie pe care n-o baga nimeni in seama cind vine vorba despre banci. Ca urmare este ciudat sa cereti solutii de la alte institutii cat timp cea la care lucrati da dovada de indiferenta fata de cetateni si supunere oarba fata de bancheri.
    Increderea publica in banci este minima, am trecut de perioada in care era riscul sa scada, la fel si in parlament. Poate prin actiunile d-voastra veti reusi sa refaceti putin imaginea parlamentului, insa aprobarea proiectului de lege nu poate fi amanata si folosita eventual in scop electoral.
    Asteptam in continuare de la d-voastra continuarea luptei pentru dreptate si comunicare cu cetatenii.
    Multumesc.

  6. Stimata Doamna

    Sincer nu cred ca veți reuși nimic, băncile sunt prea puternice pentru ca Dvs sau alții sa le tina piept având in vedere câte împrumuturi dau statului pentru a putea plătii pensiile amărâților de romani….si într-un final fiecare politician are prețul lui…
    demonstrați -mi va rog ca greșesc si încercați cu adevărat sa obțineți ceva sustenabil cu acest demers! ! Sunt curios dacă aveți tăria necesara de a face nu doar de a vorbi!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Birchall cere ANPC să „convingă” băcnile să găsească negocieze soluții pentru creditele în CHF | Pagina de Bănci | Parte din familia RV - […] Ana Birchall, inițiatoarea unui proiect de lege de conversie a creditelor, a cerut joi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC)…

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.