Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 1, 2012 in Featured, Politic | 11 comments

Apel pentru o retragere onorabila a Andreei Paul Vass

O știre de ultimă oră ne anunță că Andreea Paul Vass a fost numită de Emil Boc membră în comisia de privatizare a Hidroelectrica. Tot din aceeași știre aflăm că soțul și cumnatul Andreei Paul Vass sunt brokeri la Bursa, acolo unde vor fi scoase la vanzare actiunile companiei.

Sunt convinsă că această întâmplare este o simplă coincidență nefericită în condițiile în care rudele doamnei Vass au tot dreptul la muncă, indiferent de activitatea vremelnică a Andreei Vass în serviciul public. Nu sunt de acord cu cei care fac insinuări nepotrivite cu privire la un eventual conflict de interese pentru că acesta nu prea există. Ceea ce nu pot să înțeleg este cum de a acceptat doamna consilier al primului-ministru o asemenea sinecură. Fără patimă și fără accente conflictuale inutile, fără nicio intenție de politizare și fără a face proces de intenție numănui, pentru că nu o bănuiesc pe Andreea Vass de rea-credință, spun că în condițiile credibilității microscopice a Guvernului Boc, doamna Andreea Paul Vass este datoare cu o explicație publică și o retragere onorabilă din calitatea de membru al comisiei de privatizare a Hidroelectrica.

Sunt convinsă că doamnele inteligente din politică trebuie să se ferească de ”băieții deștepți”…. Dincolo de aceste probleme de imagine publică, România nu trebuie să-și privatizeze resursele energetice strategice. Management privat DA, pentru că avem nevoie de o raționalizare a funcționării și cheltuielilor companiilor de stat. Statul trebuie să păstreze însă controlul suveran asupra surselor de energie cu orice preț. Este viziunea USL pe energie

11 Comments

  1. O pozitie echilibrata, critica, dar echilibrata. mi se pare o abordare mai corecta decat isteria obisnuita pentru ca e credibila. Madam Vass a gresit profund si a batut si ea un cui in sicriul lui Boc, chiar inainte de groapa.

  2. Ana, de ce trebuie sa privatizam tot ce ar trebui sa fie strategic? am desfiintat fabricile de tutun – monopul de stat inainte de al doilea razboi mondial…
    am facut cadou canalizarea si apa in orasele importante ale tarii… [francezii care au cumparat IACB si l-au botezat Apa Nova nu au investit NIMIC au preluat o retea functionala de canalizare si apa si doar o exploateaza – ]
    am dat PECO pe nimic…
    privatizarea bancilor e o gluma buna.
    Am inchis minele de carbune pt ca erau, nu-i asa, nerentabile…

    Am inchis mina de aur de la Brad lasand pe drumuri cateva mii de oameni dar bagam cianuri in Rosia Montana… iar Gabriel resources ne vinde gogosi ca va crea locuri de munca. Dau la TV Clipuri unde apar oameni care deja si=au vandut casele catre canadieni !

    acum facem cadou curentul electric…

    Andreea Paul Vass… e pusa strategic acolo. prersa s-a prins. ar putea sa se retraga. asa si ?
    vor pune acolo un om al lor care va face cadou cui plateste comision mai mare Hidroelectrica…

    la primavara poate vom avea ca argentinieinii o „revolucia de la caserola”
    oamenii nu vor mai avea ce sa manance ! la propriu !
    si sper sa ii vad in lanturi pe toti !!!
    inclusiv asa zisa specialista in economie de care vorbesti aici in post…

  3. Nu vad unde e problema. Daca firma de brokerage a sotului si cumnatului lui Andreea nu va fi implicata in lansarea actiunilor pe piata nu e nici un conflict si nu e nici un motiv ca Andreea sa renunte la pozitia ei in comisie.
    E ca si cum cineva ar spune ca tu nu o sa poti face parte din o comisie de justitie in parlament (sau sa fii ministru al justitiei in viitorul guvern ponta) pentru ca sotul tau e advocat…
    Poate ca bursa din R lucreaza dupa legi diferite pe care nu le inteleg…

    • Marian
      de conflict moral ai auzit??? comparatia ta este fortata…e vorba de o procedura de selectie dar sigur la noi se pare ca e acceptabil sa dai lectii la tv dar cand vine vorba de tine sa nu ti se aplice! Stiu ca esti simpatizant PDL si este ok dar cred ca e momentul sa privim corect si analitic realitatea realizarilor sau neralizarilor acestui guvern sau partid….sa ne aducem aminte de promisiunile din anii electorali? Tu esti de acord cu modul de a vedea si face politica promovat de un tanar politician din acest partid (dna Anastase de exemplu?)

      • Ana,
        Promisiunile din anii electorali in toate tarile UE si in SUA nu au putut fi respectate datorita fenomenului macro.
        Mi se pare „ciudata” graba USLului de a impinge pentru alegeri anticipate cind in citeva luni poporul romin va decide si va masura la urne realizarile/nerealizarile actualei coalitii. Desi nu cred in teorii ale conspiratiei nu pot sa nu ma intreb care a motivul (condamnarea lui Nastase , privatizarea intreprinderilor de stat in care USLul nu ia parte etc).
        A fost un numar relativ redus de oameni care au protestat asa ca scuza-ma nu inteleg care e graba. Plus jocul de-a baba oarba – demisionam.nu demisionam …nu pare sa exprime maturitate politica..

        • @marian
          Fenomenul macro, criza economica (la asta cred ca te referi), era prezent in lume inca din 2008 si a afectat negativ Romania pe parcursul anului 2009, 2008 si 2009 fiind ani electorali. Basescu era si atunci Presedinte. Si cu toate acestea s-au tot facut promisiuni in campania electorala, cand se stia care e situatia. Pe de alta parte, despre pachete legislative precum noul Cod al Muncii, Legea Invatamantului, organizarea administrativ-teritoriala bazata pe regiuni, s.a, nici nu s-a vorbit in campania electorala a PDL (sau s-a vorbit foarte putin). Ulterior Guvernul a mers pe calea asumarii raspunderii, abuzand de acest lucru. Refuzand dialogul cu partidele din Opozitie si datorita lipsei de flexibilitate de care a dat dovada nu s-au putut vota legi in Parlament. Practic, Parlamentul a fost intr-una ocolit de catre actuala Putere, prin asumarea raspunderii. Actuala Coalitie, majoritara, n-a facut altceva decat sa sustina actualul Guvern la cate o motiune a Opozitiei si nimic mai mult – pentru actuala Coalitie, Parlamentul s-a redus numai la atat.

          Pe de alta parte, USL cred ca are dreptate cand propune alegeri anticipate. Poate reprezinta o solutie buna. Ce se intampla? PDL si Basescu sunt in cadere libera in sondaje. Acest lucru se poate accentua pana la alegerile la termen. Dupa ultimul sondaj, PDL are 15,8% si ii „sufla in ceafa” Partidul Poporului, a lui Dan Diaconescu, cu 13,9%. PRM a crescut si el putin, are 6,6% (la un astfel de procent intra in Parlament). Este posibil ca declinul accentuat al PDL sa antreneze cresterea unor partide extremiste. Alegerile anticipate, desfasurandu-se mai repede, ar stopa lucrul asta: declinul accentuat al PDL, ce s-ar putea produce pana la alegerile la termen. De fapt, PDL nu da dovada de maturitate. Pentru ca nu incearca sa faca ceva pentru stoparea declinului. Blaga a propus un lucru: demisia lui Boc. Boc nu vrea. Dar ceea ce a propus Blaga poate ar fi un lucru bun, pentru ca ar arata electoratului ca in PDL se schimba ceva si poate ca in felul asta ar mai recupera din procentele pierdute. Boc are o cota de incredere de numai 7,3%. In asemenea conditii, se vede clar ca ceea ce propune Blaga e rational, ceea ce nu inseamna ca vor si face asa. Parerea mea este ca Basescu il vrea pe Boc, drept premier, in continuare. Dar, ca sa fim corecti, trebuie spus ca Basescu nu poate sa-l demita pe Boc din functia de premier (Constitutia nu-i da dreptul). Ca PDL se comporta copilareste o dovedeste si recenta declaratie a Elenei Udrea:

          „“Putem se revenim in sondaje. Un caz in acest sens este Israelul care s-a confruntat cu proteste de strada, iar in cateva luni partidul aflat la guvernare a revenit la 40% in sondaje””

          De unde se vede lipsa unei viziuni realiste. Ca exista o ingrijorare in PDL, si inca una destul de mare, cred ca e evident. Insa ei nu trateaza acest lucru asa cum trebuie. Iar prabusirea PDL-ului poate fi periculoasa! . Cu toate acestea PDL se arata refractar la aceasta solutie a alegerilor anticipate, asa cum s-a aratat refractar si la solutia unui Guvern de tehnocrati, ce ar fi putut conduce pana la alegerile la termen, fara sa se gandeasca serios la consecinte…

          • Cmon1
            Discuto de 3 luni nu? In Iunire parca aveti alegeri locale…Alegerile anticipate sint de regula antidemocratice – ia timp ca masuri in aria economiei si a politicii sa-si arate rezultatele. Inteleg de ce USLul le vrea (sa profite de actuala situatie) dar in mod democratic daca nu vorbiti de vreo situatie catastrofala (razboi etc) nu e nici un motiv sa nu asteptati citeva luni si sa judecati guvernul BOC si PDLul la momentul decis prin legea alegferilor//

  4. D-na Birchall,
    Daca se retrage sau nu D-na Vass are mai putina relevanta. Daca se retrage atunci va fi numita o alta persoana in locul dumneaei, ca membru al Comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare a „Hidroelectrica“. Mi se pare evident ca aceasta Comisie nu sta in D-na Vass. Dansa e un functionar al Guvernului actual, caruia i s-a dat o sarcina pe care trebuie s-o execute. Din moment ce e salariata Guvernului, trebuie sa faca ce-i spun superiorii. Atata vreme cat nu e vorba de ceva ilegal in ceea ce face nu vad care e problema. Nu stiu daca e vorba de o sinecura, dansa spune ca are responsabilitati si ca „nu exista nicio indemnizatie sau alta forma de remuneratie pentru membrii acestei comisii.”.

    „Ceea ce nu pot să înțeleg este cum de a acceptat doamna consilier al primului-ministru o asemenea sinecură.”

    De fapt n-are nicio importanta daca e o sinecura sau nu. Daca seful ei, adica Boc, i-a zis ca trebuie sa faca acel lucru, atunci ea trebuie sa faca acel lucru. Pentru ca el e sef si ea o simpla salariata a Guvernului. Spre exemplu, daca maine ii spune Boc sa se retraga din Comisie, atunci se retrage din Comisie. Daca doreste dansa sa se retraga, perfect! Se gaseste un inlocuitor. 😆

    Dar m-am uitat pe Viziunea USL in privinta energiei. Se tot vorbeste despre ceea ce se cheama liberalizarea pietei de energie, aceasta fiind si una din directiile politicii energetice europene. Se vorbeste, in ceea ce ne priveste, de o liberalizare treptata. Or, daca nu ma insel, vazarea a 10% din Hidroelectrica asta si inseamna: liberalizarea treptata. Este asa sau nu? Se vinde un pachet mic, de numai 10%. Asta inseamna ca Hidroelectrica ramane in continuare la stat, iar statul va avea, in continuare controlul, detinand pachetul majoritar de actiuni (marea majoritate!). Pe de o parte spuneti ca Romania nu trebuie sa-si privatizeze resursele energetice, pe de alta parte Viziunea USL in domeniul energiei spune ca se are in vedere liberalizarea (treptata) a pietei energiei simultan cu cresterea autonomiei consumatorilor, ca masura pentru cresterea competitivitatii… Mai ales ca Viziunea USL identifica si serioase vulnerabilitati in ceea ce priveste situatia actuala.
    Pana aici nu vad divergente fata de ceea ce doreste sa faca actualul Guvern, si anume vanzarea unui pachet mic (liberalizare treptata) de numai 10%. Si cred ca USL nu avea in vedere vanzarea a 51%… Nu ma insel, este? „Statul trebuie să păstreze însă controlul suveran asupra surselor de energie cu orice preț.” – il pastreaza, din cate inteleg.
    Deocamdata nici nu s-au vandut cele 10% si e foarte posibil ca, pana la alegeri, sa nu se vanda nimic, sa ramana totul in faza de discutii, ramanand viitorului Guvern sa decida asupra chestiunii. Deci doar sa se faca o pregatire a terenului, si nimic mai mult. Timpul este si foarte scurt pana la alegeri.

    Dupa parerea mea, ar trebui sa explicati mai pe larg Viziunea USL pe energie si n-ar strica daca veti pune pe blog un articol in acest sens. Mai ales, cred eu, trebuie explicate diferentele fata de politica in domeniu a actualei Puteri. Iar daca exista critici, sa le formulati. Si asta pentru ca toata lumea vorbeste de liberalizarea pietei de energiei.

    • Corect ! Se pare ca esti istet si ai inteles ca nu e practic nici o diferenta (exceptind cine care baieti destepti controleaza privatizarea treptata – PDL sau USL – de aceea sint „necesare” alegeri anticiape …)

  5. Ana,
    Zici in final ca „doamnele inteligente din politică trebuie să se ferească de ”băieții deștepți”. Da, cred ca este un sfat foarte bun dar care nu se poate adresa Andreei. Doamna Vax este o OPORTUNISTA shi o SLUGARNICA. In trecutul apropiat a slugarit pe linga familia Basescu iar acum slugareste pe linga Boc (pozitia ei in comisie este STRATEGICA).Deci sa nu cumva sa crezi ca o sa renuntze.De fapt pot spune ca ea intruneshte toate „calitatzile” unui politician care are shanse mari,in romanica, sa ajunga sus,sus…sus.
    Sa auzim numai de bine!

  6. SiVi Tudor spune:O sa-ti zica el si Tapalaga ceva, de n-o s-o poti duce. Vezi ca a mai iencrcat si Avram sa se lege de el acu ceva vreme si i-a trecut repede-repede. Poate il intrebi tu de ce, daca o vrea sa-ti spuna.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.