Pages Menu
Categories Menu

Posted on mart. 15, 2017 in Comunicate, International, Politic | 0 comments

Ana Birchall: România susține ferm menținerea unor alocări financiare adecvate pentru realizarea obiectivelor politicii de coeziune și a politicii agricole comune, corelate cu obiectivele ambițioase ale reducerii decalajelor de dezvoltare economică și socială între statele membre și regiuni, în viitorul cadru financiar multianual

Alături de Carmelo Abela, ministrul afacerilor interne şi al securităţii naţionale din Malta, Harlem Désir, secretarul de stat pentru afaceri europene în Ministerul francez al Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale, Michael Roth, ministrul de stat pentru Europa în cadrul MAE german, Sandro Gozi, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Guvernului italian, Margarida Marques, secretarul de stat portughez pentru afaceri europene, Georgios Katrougalos, ministrul elen al Afacerilor Europene și Yonnec Polet, secretarul-general adjunct al PES

Cu Georgios Katrougalos, ministrul elen al Afacerilor Europene și Sandro Gozi, secretarul de stat pentru afaceri europene în Guvernul Italiei

Alături de Sandro Gozi, secretarul de stat pentru afaceri europene în Guvernul Italiei și Margarida Marques, secretarul de stat portughez pentru afaceri europene

Conferința de presă

Fotografia de grup

Ana Birchall: România susține ferm menținerea unor alocări financiare adecvate pentru realizarea obiectivelor politicii de coeziune și a politicii agricole comune, corelate cu obiectivele ambițioase ale reducerii decalajelor de dezvoltare economică și socială între statele membre și regiuni, în viitorul cadru financiar multianual.

COMUNICAT DE PRESĂ

 

În cadrul vizitei pe care o efectuează la Berlin, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a participat astăzi, 15 martie 2017, la reuniunea miniștrilor afacerilor europene social-democrați din guvernele statelor membre UE.

Principalele teme pe agenda reuniunii au vizat viitorul politicii de coeziune, politica agricolă comună, măsurile de creștere economică și ocupare a forței de muncă, drepturile lucrătorilor și măsurile de protecție socială la nivel național, gestionarea crizei refugiaților și securitatea internă, siguranța cetățeanului.

În cadrul discuțiilor, ministrul delegat Ana Birchall a exprimat că “România susține ferm menținerea unor alocări financiare adecvate pentru realizarea obiectivelor politicii de coeziune și a politicii agricole comune, corelate cu obiectivele ambițioase ale reducerii decalajelor de dezvoltare economică și socială între statele membre și regiuni, în viitorul cadru financiar multianual. Politica de coeziune și politica agricolă comună s-au dovedit, de-a lungul anilor, instrumente esențiale în promovarea și încurajarea investițiilor generatoare de creștere economică și de locuri de muncă, în beneficiul tuturor statelor membre, în dezvoltarea societăților noastre, și a Uniunii Europene în ansamblu său”.

Referitor la consolidarea Pieței Unice, oficialul român a reiterat că acest obiectiv poate fi atins prin consolidarea tuturor libertăților sale fundamentale și printr-un acces echitabil și nediscriminatoriu al tuturor cetățenilor și companiilor europene la avantajele Pieței Unice. În acest sens, “dimensiunea socială a Pieței Unice ar trebui să constituie o caracteristică importantă a oricărui efort de a crește competitivitatea întregii UE și ar trebui să joace un rol important în toate politicile legate de cele patru libertăți fundamentale ale acesteia. Noi credem că datoria UE este de a proteja și dezvolta bunăstarea socială în întreaga Uniune Europeană și nu numai pentru anumite state membre și, prin urmare, obiectivele urmărite de către Pilonul european al drepturilor sociale ar trebui să se aplice tuturor statelor membre ale UE”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Cu referire la migrație, ministrul delegat Ana Birchall a evidențiat că abordarea cauzelor profunde și o gestionare adecvată a acestui fenomen ar trebui să se bazeze pe soluții consensuale, de comun acord, în măsură să îndeplinească obiectivele tuturor statelor membre.

În contextul discuțiilor vizând perspectivele Uniunii, Ana Birchall a menționat că provocările actuale majore, cum ar fi migrația sau amenințările de securitate, pot fi corelate cu creșterea populismului și a altor ideologii anti-europene sau xenofobe. “Considerăm că soluția pe termen lung pentru combaterea acestor tendințe este o Uniune mai puternică și mai eficientă, în măsură să răspundă așteptărilor cetățenilor. Este nevoie de recâștigarea încrederii publice și intensificarea sprijinului pentru proiectul european, prin îmbunătățirea legitimității și a transparenței acțiunilor UE, intensificarea eforturilor de comunicare cu privire la beneficiile Uniunii Europene, precum și prin aducerea cetățenilor mai aproape de procesul de luare a deciziilor, atât la nivel național, cât și european. Alegerile europene, care vor avea loc în 2019, vor fi un test real în acest sens”, a declarat ministrul delegat Ana Birchall.

Miniștrii pentru afaceri europene au avut, totodată, un schimb de opinii cu privire la Summit-ul aniversar de la Roma, din 25 martie, prilej cu care oficialul român a reiterat că viitorul proiectului european constă în capacitatea sa de a răspunde în mod corespunzător nevoilor și aspirațiilor tuturor cetățenilor. „Suntem cu toții de acord că avem nevoie de o Uniune Europeană justă și echitabilă, în măsură să demonstreze că drepturile și libertățile cetățenilor săi sunt atent și ferm apărate. Scopul nostru comun este de a acționa împreună, prin consens, pentru realizarea unor obiective comune și pentru o viziune europeană comună a celor 27 de state membre. Îmi exprim speranța că Declarația de la Roma va reflecta în mod corespunzător acest obiectiv”, a conchis ministrul delegat Ana Birchall.

În cadrul reuniunii, s-a agreat publicarea în fiecare țară reprezentată la întâlnire a unei declarații comune referitoare la viitorul Uniunii Europene la 60 de ani de la tratatele fondatoare, la nivelul căreia sunt promovate și principii și politici social-democrate reprezentative pentru edificiul european, precum: transformarea UE într-o uniune socială, convergența economică și socială, egalitatea de gen, creșterea incluziunii și a drepturilor sociale, dezvoltarea Pieței Unice, măsuri pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor, a inegalității veniturilor și a diferențelor existente în standardele de viață și securitate socială, precum și măsuri pentru garantarea securității și siguranței cetățenilor europeni prin întărirea cooperării și într-o manieră cât mai transparentă.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.