Pages Menu
Categories Menu

Posted on feb. 12, 2014 in Politic | 6 comments

Am depus propunerea legislativa care ofera consumatorilor de credite in valuta posibilitatea sa-si converteasca creditele in lei

 

Astăzi, am înregistrat la Parlament propunerea legislativă care oferă posibilitatea consumatorilor de credite în valută, să-și convertească creditele în lei, fără comisioane, costuri adiționale sau garanții suplimentare.

Propunerea legislativă de completare a OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, inițiată de către mine împreună cu alți 133 de parlamentari, este înregistrată la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor cu BPI 51/12.02.2014.

Inițiativa legislativă vine în întâmpinarea rezoluţiei Parlamentului European pentru adoptarea Directivei Parlamentului European şi a Consiliului European nr. 0541/2013 privind contractele de credit pentru proprietăți rezidențiale care prevede măsuri clare pentru protecţia consumatorilor de credite din statele membre non-euro, faţă de fluctuaţiile de curs care le pot afecta ratele la bănci.Sunt câteva lucruri foarte importante care trebuiesc spuse legate de acest proiect: în primul rând, obiectivul propunerii legislative este să vină în ajutorul consumatorilor de bună credinţă, care, indiferent de voinţa lor se află în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile la bancă, din cauza fluctuaţiilor de curs valutar care le-au afectat ratele. Acest principiu este în consonanţă cu principiile enunţate în propunerea de directivă a PE şi CE nr. 0541/2013. În cel de-al doilea rând, propunerea legislativă nu are nici un impact bugetar şi nu necesită nici un fel de cheltuială de la bugetul de stat.

Mă bucur că propunerea a intrat în dezbatere parlamentară și vreau să folosesc această ocazie pentru a face un apel către toate părțile implicate în sectorul bancar și interesate de obiectul de reglementare, să participe la un dialog constructiv și transparent în cadrul comisiilor de aviz și de fond din Parlament, pentru a contribui la elaborarea unei legi echitabile atât pentru bănci cât şi pentru toți românii care au credite în valută la această oră.

Adresez această invitație la dialog atât reprezentanților sectorului bancar cum ar fi Asociația Națională a Băncilor sau Banca Națională a României cât și reprezentanţilor consumatorilor de credite din România şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, unul dintre iniţiatorii OUG 50/2010.

Le mulțumesc în primul rând tuturor celor 133 de colege şi colegi parlamentari care și-au afirmat sprijinul şi susţinerea pentru adoptarea acestei propuneri legislative, semnând alături de mine iniţiativa. Sunt convinsă că numărul susţinătorilor va continua să crească pe parcursul dezbaterii parlamentare.

6 Comments

  1. Felicitari pentru initiativa. Dar conversia din valuta in lei sa se faca la un curs care sa favorizeze si imprumutatul. Daca se face la cursul actual nu are nici un efect, dimpotriva este defavorabila persoanelor care s-au imprumitat in 2006-2008. Ex. CHF era 2 lei acum e 3.7 lei.

  2. Multumim pentru initiativa,
    Reconversia la cursul de acum este total defavorabila.
    N-am inteles de ce in aplicarea faimoasei ordonante 50 ( care se presupune a fi in sprijinul cetatenilor) nu s-a luat in calcul indicii EURIBOR, LIBOR etc, din momentul inchierii contractului si s-ar fi stabilit exact marja bancii.Ordunanta s-a aplicat din 2010 cand oricum bancile marisera unilateral dobanzile iar indicii de referinta erau la minime istorice( marja bancii crescand cu peste 100 % fata de momentul incheierii contractului)
    Dupa 7 ani de plata unui credit in CHF, rata lunara in lei s-a majorat cu peste 100 % .In acesti ani banca n-a piedut absolut nimic in schimb a castigat foarte mult depe urma celor bun platnici.
    Ajutati-ne sa putem plati ratele,sa putem ajuta bancile la randul nostru!

    • Voi chiar nu ati inteles ca treaba asta cu conversia este ca o frectie la un picior de lemn ? Si sa fim seriosi ce cereti voi nu se va face pentru ca nu este corect…cum adica sa se fac conversia la o rata de schimb alta decat cea care este acum?.Asta este capitalismul peste tot in lume in relatia cu bancile…….daca nu deschizi bine ochii cand faci un imprumut la o banca….asta este ghinion, esti bun de plata!
      Sa traiti bine!

  3. Bună seara, este apreciabilă inițiativa, însă dacă sunteți Om sincer și altruist ci nu altfel, ați veni în sprijinul oamenilor cu credite în CHF în sensul că trebuie ca ratele să fie plătite la cursul de schimb valutar din data contractării creditului și ce s-a plătit până în prezent să fie returnat oamenilor. În speranța și cu încrederea că sunteți un Om ci nu un om, vă rog să urgentati apariția legii incluzând cele menționate de mine mai sus. Succes și mulțumim (noi cei cu credite în CHF)

    • Andrei
      am tot analizat si pbl este cu respectarea principiului neretroactivitatii si a riscului asumat. pbl cu CHF este si in clauzele abuzive!

  4. Buna ziua,

    Referitor la acest proiect de lege am urmatoarea nedumerire referitoarea la faptul ca in cazul in care „suma care ramane de rambursat sau ratele periodice variaza cu mai mult de 20% in raport cu valoarea la care s-ar ridica daca s-ar aplica cursul de schimb de la momentul incheierii contractului intre moneda contractului de credit si moneda nationala” bancile sunt obligate sa avertizeze clientii in acest sens. Tinand cont de faptul ca aceasta lege se aplica si pentru contractele in derulare, eu avand un credit contractat in 2008, practic banca ar trebui sa ma notifice la cursul de atunci plus 20%, valoare care e mult mai mica decat cursul actual la CHF. Tinand cont de acest lucru eu ca si client ar trebui sa pot rambursa creditul la valoarea rezultata prin adaugarea procentului de 20% la cursul initial altfel acest proiect de lege nu are nici o valoare pentru contractele in curs de derulare ci vor avea un oarecare avantaj doar pentru creditele acordate dupa aprobarea acestei legi. Nu cred ca cineva va vrea spre exemplu sa schimbe un credit din CHF in Lei la cursul actual cand exista posibilitate ca in timp acest curs sa mai scada. Un debitor care are un credit in CHF nu va fi ajutat cu nimic daca in loc de 400 de CHF pe luna va plati echivalentul in lei de 1.480 lei (pentru restul perioadei de timp) dar gradul sau de indatorare nu se schimba. Va rog sa-mi dati macar un singur exemplu plauzibil pentru ca cineva sa-si schimbe moneda creditului la cursul actual.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.