Pages Menu
Categories Menu

Posted on sept. 14, 2018 in Economic, International, Politic | 0 comments

Conferința ”Parteneriatele strategice ale României după 100 de ani de la Unire. Realități și perspective”

Am fost onorată să particip, astăzi, la Conferința ”Parteneriatele strategice ale României după 100 de ani de la Unire. Realități și perspective”, organizată de George C. Marshall Center.

Cu această ocazie, am subliniat și apreciat contribuția substanțială a Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall în formarea de specialişti în materie de securitate, apărare sau relaţii internaţionale, inclusiv din România.

Personal, am avut șansa de a absolvi, în 2017, unul dintre cursurile prestigioase ale George C. Marshall Center, la Garmisch Partenkirchen, în Germania, și pot spune că a fost o experiență extrem de utilă, îndeosebi din perspectiva abordărilor axate pe dialog și dezbatere.

În ceea ce privește tema parteneriatelor strategice, punctul central al dezbaterilor din cadrul conferinței, am subliniat că actuala guvernare acordă o importanță deosebită parteneriatelor strategice, acestea fiind vectori fundamentali în consolidarea profilului României și a promovării intereselor naționale.

Am evidențiat că, în calitate de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice, în cele aproximativ șapte luni de mandat, am făcut pași importanți în direcția  valorificării avantajelor României în relațiile cu partenerii strategici, în acord cu așteptările românilor și cu realitățile dinamice din sfera relațiilor internaționale.

De asemenea, am prezentat, succint, prioritățile privind parteneriatele strategice ale României:

  • Dezvoltarea, aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii în domeniile politic, militar şi de securitate, economic şi social.
  • Continuarea demersurilor de susţinere fermă şi consecventă a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, pe baza continuării responsabile a reformei în spirit european de către autorităţile de la Chişinău; continuarea proiectelor de sprijin şi conectare a Republicii Moldova, prin România, la Uniunea Europeană şi valorile ei.
  • Întărirea cooperării bilaterale cu statele din vecinătate şi cu statele membre UE, inclusiv prin consolidarea parteneriatelor şi relaţiilor strategice pe care România le-a dezvoltat cu aceste state.
  • Consolidarea parteneriatelor pe care România le-a dezvoltat în ultimii ani şi promovarea de noi relaţii speciale, pentru eficientizarea acţiunii diplomatice în context european şi euroatlantic. În acest sens, se vor avea în vedere state din regiunea extinsă a Mării Negre, din Asia, America Latină, precum şi alte state din G20.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.