Pages Menu
Categories Menu

Posted on iun. 27, 2017 in International, Personal, Politic, Profesional | 0 comments

3 ani de la semnarea Convenției de la Istanbul

Alături de doamna Gabriella Battaini-Dragoni, la momentul depunerii instrumentelor de ratificare de către țara noastră a Convenției de la Istanbul

Alături de doamna Livia Rusu, adjunct al Reprezentantului Permanent al României pe lângă Consiliul Europei

Alături de doamna Feride Acar, președintele organizației Grevio

Alături de Geraldine Grenet și Elise Cornu, de la Secretariatul Rețelei parlamentarilor pentru combaterea violenței asupra femeilor

În dialog cu doamnele Gabriella Battaini-Dragoni și Livia Rusu, prilejuit de depunerea instrumentelor de ratificare de către țara noastră a Convenției de la Istanbul

Astăzi se împlinesc 3 ani de la semnarea de către România a Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută drept Convenția de la Istanbul, un adevărat reper istoric pentru țara noastră în această luptă împotriva discriminării femeilor și a violenței domestice.

În calitate de parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor, semnarea de către România a Convenției de la Istanbul a fost unul dintre obiectivele mele prioritare. România s-a alăturat astfel statelor semnatare la 27 iunie 2014, încununând eforturile instituționale și personale de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor. Prin semnarea Convenției de la Istanbul, România a intrat în rândul statelor membre ale Consiliului Europei care condamnă cu fermitate violența împotriva femeilor și discriminarea de gen.

Eforturile noastre nu s-au oprit aici. Pe 29 februarie 2016, România a ratificat în Parlament Convenția de la Istanbul, asigurându-se astfel cadrul juridic necesar pentru o mai bună protejare și îngrijire a victimelor violenței din România. Introducerea ordinelor de restricție, simplificarea legislației privind protecția victimelor precum şi alocarea de fonduri de către administrația locală pentru adăposturile dedicate tuturor victimelor violenței în familie, fizică sau psihologică sunt doar câteva dintre măsurile care au putut fi adoptate grație ratificării Convenției.

Pe 23 mai 2016, am fost mândră și onorată să reprezint România într-un moment atât de important cum este cel al depunerii instrumentelor de ratificare de către țara noastră a Convenției de la Istanbul. Ratificarea Convenţiei de la Istanbul reprezintă un proiect de suflet la care ţin enorm şi pentru a cărui realizare m-am bătut timp de aproape doi ani de zile, ca parlamentar de referință al legislativului român la Consiliul Europei pentru problema eliminării violenței împotriva femeilor.

Proiectul semnării și ratificării Convenției de la Istanbul a fost definitivat la 1 septembrie 2016, dată la care Convenția a intrat în vigoare în România, o nouă etapă în lupta împotriva flagelului violenței de orice fel, domestică, psihologică, fizică, economică, fiind o încununare a eforturilor tuturor factorilor de decizie din societate, dar și al organizațiilor non-guvernamentale de profil care au sprijinit puternic implementarea Convenției de la Istanbul în România.

2017 a fost declarat ”Anul fără violenţă”, iar pentru ca acest obiectiv să devină realitate și în România trebuie ca, împreună, să spunem un NU hotărât împotriva violenței, unindu-ne toate forţele în lupta pentru eliminarea acestui flagel din societatea noastră.

Mulțumesc colegelor și colegilor, actorilor instituționali, societății civile, tuturor ONG-urilor care au susținut eforturile noastre de semnare, ratificare și implementare a Convenției de la Istanbul. Fără  sprijinul lor nu am fi avut astăzi acest proiect atât de important.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.